Izbegavajte ih

Namirnice koje se nikako ne jedu zimi: Evo čime treba da ih zamenite!

Ishranu bismo trebali da temeljimo na zdravim namirnicama

Recepti
22:33h Autor:
Namirnice koje se nikako ne jedu zimi: Evo čime treba da ih zamenite!
Foto: Shutterstock

Što prođe više vremena između branja proizvoda i njegove konzumacije, to plod ima manje hranjivih elemenata, kaže Elizabet Somer, autorka knjige Eat Your Way to Happiness. Upravo zato ishranu bismo trebali da temeljimo na zdravim namirnicama, a izbegavati one koje nisu "u sezoni".

1. Špargle

Špargle se mogu naći u prodavnicama gotovo čitave godine, ali su najbolje u proleće kad su vrhovi tvrdi i ukusni. Zimske špargle dolaze iz zemalja Latinske Amerike te su vrlo 'drvenaste' i bez ukusa.

Umesto toga odaberite:

Prokelj pripada porodici kupusnjača, prepun je vitamina C koji jača imunitet i vitamina K koji osnažuje kosti. Najbolje ga je spojiti s domaćom slaninom.

2. Breskve

Leto je glavna sezona breskvama, koje su tada najsočnije i najslađe. Nakon leta teško ih je naći u radnjama. Ako vas s polica ipak dočeka ovo "dlakavo" voće, verovatno je tu došlo iz Južne Amerike.

Umesto toga odaberite:

Citrusno voće poput pomorandži, koje je prepuno slatko-kiselog soka i drugih vitamina i minerala što čuvaju organizam od sezonskih prehlada i gripa.

foto: Shutterstock

3. Svež grašak

Slatko zrno graška prolećna je poslastica, koje se smatra jednom od najčistijih povrtnih plodova na tržištu. Ako na grašak naiđete tokom zimskih meseci, plodovi će biti brašnasti i s malo ukusa.

Umesto toga odaberite:

Smrznuti grašak iz zamrzivača, koji je ubran u jeku sezone, te ima ukus najbliži "pravoj" stvari.

4. Klip kukuruza

Jesti kuvani ili pečeni kukuruz bolje je od grickanja čipsa. No sveži klipovi u zimskim mesecima daleko su od onih letnjih plodova prepunih slatkog i mekanog zrna.

Umesto toga odaberite:

Smrznuti proizvodi, poput kukuruza šećerca predstavljaju zdraviju alternativu svežim namirnicama. U zimskim mesecima ne možete grickati klip, ali ćete konzumacijom zrna i dalje dobiti važne izvore luteina.

foto: Shutterstock

5. Jagode

Nađite li na jagode tokom zime, reč je o proizvodu koji je pola leta i celu jesen stajao u nekoj hladnjači. Takve bobice nemaju ukus i miris jagoda, a i hranjive su vrednosti nestale tokom dugotrajnog skladištenja.

Umesto toga odaberite:

Smrznuto šumsko voće ubrano je tokom njihove najveće sočnosti, a odlično se kombinuje u pripremi pečenih poslastica poput pita i savijača.

6. Paradajz

Krajem leta paradajz pruža maksimalni ukus, sočnost i aromu. No ako je nakon toga stajao više meseci u hladnjači, budite uvereni da su plodovi izgubili svoju svežinu, ukus i količinu likopena.

Umesto toga odaberite:

Sveže je uvek najbolje, no u zimskim mesecima za pripremu supa, variva i umaka poslužiće i konzervirani pelati i pasiran paradajz. Ako imate mogućnost, odaberite tegle s organski uzgojenim plodovima i bez konzervansa.

7. Borovnice

Ne samo da su borovnice izuzetno skupe u zimskim mesecima, već u njima manjka količina vitamina C i podložne su češćem truljenju.

Umesto toga odaberite:

Smrznute su borovnice zdrave kao one sveže, a sadrže gotovo istu količinu antioksidanata.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs