Sastojci:
40 g svežeg kvasca
400 ml tople vode
1 kašika šećera
3 kašičice soli
700 g brašna
50 ml + 2 kašike ulja
Priprema:
U toploj vodi razmutiti kvasac i šećer. Dodati pola brašna, ulje i so, pa dobro izmešati. Nakon toga dodavati ostatak brašna, pa nastaviti mešanje varjačom dok ne postane jako gusto. Kad već ne može da se meša i trebalo bi da se umesi, onda preliti sa one 2 kašike ulja, može i 3 i malo premesiti.
Ostaviti tako testo pokriveno krpom da odstoji 20 – 30 minuta na toplom mestu. Izvaditi zatim testo, malo ga premesiti, pa ga rukom istapkati da se raširi, da bude kao tanka lepinja. Staviti u pleh veličine 30 cm. Izbockati viljuškom, premazati četkicom uljem i ostaviti 20 minuta da odstoji. Uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni i staviti da se peče. Pečena je kada fino porumeni, oko 25 minuta peći, zavisno od rerne. Pečenu pogaču izvaditi i "umiti", to znači premazati sa malo vode, zamotati u krpu i ostaviti do služenja.
Tradicionalno staro jelo: Ovako se sprema posna slana varica! (RECEPT)