Morate da probate

Božićna sarma: Omiljeno srpsko jelo na najukusniji način! (RECEPT)

Kada se ukus slanine, kobasice i butkice pomeša sa neponovljivim ukusom kiselog kupusa, dobija se čisto savršenstvo na tanjiru

Recepti
Autor:
Božićna sarma: Omiljeno srpsko jelo na najukusniji način! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Može li svečana trpeza da se zamisli bez sarme? Teško!

Zbog toga za Božić na stolu treba da se nađe specijalna božićna sarma! Ova je zaista nešto posebno i vredi svaki minut krčkanja na šporetu.

Sastojci: 1,5 kg listova kiselog kupusa, 500 g mešanog mlevenog mesa, 1,5 kg dimljenih svinjskih butki ili rebara, 100 g dimljene slanine, 1 par dimljenih kobasica, 100 g pršute, 1 glavica luka, 100 g pirinča, 1 kašika tucane ljute paprike, 3 kašičice mlevene crvene paprike, 1 kocka za supu, 1 kašika svinjske masti, ulje, so, mleveni crni biber.

Priprema: U tiganj za prženje staviti ulje da se zagreje, dodati kašiku svinjske masti, pa pržiti sitno iseckan luk. Kada luk omekša, u tiganj dodati isečenu pršutu. Promešati i dodati mleveno meso uz neprestano mešanje. Pobiberiti i posoliti po ukusu. Dodati kašiku tucane ljute paprike i pirinač, promešati i skloniti sa vatre.

U proključalu vodu na šporetu staviti kocku da se kuva supa. U šerpu u kojoj će se kuvati sarma sipati ulje. Dno šerpe pokriti listovima kupusa. Svakom listu kupusa odseći tvrde delove i seći ih na pola.

Listove kupusa pripremljene za sarmu ređati na činiju. Staviti prvo parče kupusa na dasku za sečenje, filovati i uvijati sarmu. Gotove sarme u krug ređati u šerpu i ponavljati dok se ne zatvori krug od sarmi.

Slaninu iseći na kocke, kobasicu na kolutove, pa deo "razbacati" preko sarmi. U prazninu na sredini šerpe staviti parče butkice. Ponovo ređati uvijene sarme u krug, opet posuti parčićima slanine i kobasica, pa opet u sredinu šerpe staviti parče butkice.

Kutlačom iz šerpe nalivati supu preko sarme. Na sarme sipati tri kašičice mlevene crvene paprike. Doliti preostalu supu i svinjsku mast. Sarme pokriti listovima kupusa, na kupus staviti činiju otpornu na toplotu, poklopiti i ostaviti da se kuva dva do tri sata, posle čega su sarme gotove.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs