Obratite pažnju

4 najštetnija sastojka u kupovnoj hrani: Celo telo trpi posledice!

Posledice se ne vide odmah, ali kada se nagomilaju u telu, mogu da počnu da se manifestuju kroz različite zdravstvene probleme

Fitnes & Nutricija
Autor:
4 najštetnija sastojka u kupovnoj hrani: Celo telo trpi posledice!
Foto: Shutterstock

Brz način života i nedostatak vremena za kuvanje zdravih obroka danas je postao normalna svakodnevica za veliki broj ljudi. Retko ko danas sam uzgaja hranu za svoju porodicu, a pitaju se i zašto bi, pored tolikog izbora gotovih obroka u prodavnicama? Ako ste i vi jedan od mnogih koji ovako razmišljaju, trebalo bi da preispitate svoju odluku.

Verovatno ste već mnogo puta čuli kako je hrana koju kupujemo i jedemo prepuna aditiva. Sada ćemo vam pojasniti i šta to tačno znači.

Naime, postoje četiri štetna sastojka koje proizvođači hrane, naročito konzervisane, stavljaju u svoje proizvode, a koji su veoma štetni za zdravlje celog tela. To su najčešće gluten, pojačivači arome, konzervansi i veštačke boje.

Gluten Sve češće možemo da čujemo da osobe izbegavaju gluten zbog alergije. Dijareja, zatvor, hronični umor, vrtoglavica, poremećaj hormona, glavobolja, upale i otoci na zglobovima i promenljivo raspoloženje samo su neki od znakova da imate netoleranciju na gluten, a ljudi često nisu ni svesni da njihovo telo ne toleriše ovu supstancu i da je upravo to razlog neprijatnih simptoma. Još veći problem jeste što su širokim narodnim masama poznati samo neki izvori glutena - pšenično brašno, ječam, raž... Ali, gluten se zapravo krije u mnogo više proizvoda, naročito u industrijskim grickalicama, testeninama, umacima, namazima i mesnim prerađevinama, čak i u hrani za bebe.

Pojačivači arome U prehrambenoj industriji gotovo da je postalo normalno da se u hranu dodaju pojačivači arome, koji nas teraju da jedemo još, i još, i još, nemaju nijednu drugu funkciju, a mogu ozbiljno da ugroze ljudsko zdravlje. To su one famozne "E" oznake, ali problem je u tome što prosečan potrošač nema predstavu šta te oznake i brojevi uz slovo E zapravo označavaju. Nedavno se podigla prašina oko emulgatora E621, kojim obiluju grickalice, sosovi, paštete, proizvodi od mesa, čak i začini, a pored njega, u proizvodnji hrane koristi se još oko 300 štetnih aditiva, koji menjaju ukus, produžavaju rok trajanja, nadražuju nepca i traže još hrane...

Konzervansi Konzervansi su supstance koje se u proizvodnji hrane koriste kako bi rok trajanja proizvoda bio duži. Kada na proizvodu piše "stabilizator", znajte da je u pitanju konzervans koji je ubačen kako bi roba mogla da stigne na udaljena mesta, a da se ne pokvari. Neki od najpoznatijih konzervanasa su kuhinjska so, etil alkohol i sirćetna kiselina, ali oni koji se u posednje vreme najčešće upotrebljavaju jesu sorbinska kiselina i njene soli, kao i opasni natrijum nitrit. Naime, nitrati i nitriti, koji se u hranu dodaju da bi sačuvali svežinu i lepu, privlačnu boju proizvoda, mogu da se pretvore u kancerogena jedinjenja mitrozoamin ili nitrozoamid.

Veštačke boje Šta vam je privlačnije na oko, suvo grožđe ili šarene bombonice drečavih boja? Proizvođači hrane dobro znaju šta rade! Boja je veoma moćan faktor u privlačenju kupaca, i iz tog razloga se dodaje u veliki broj proizvoda. Brojna istraživanja potvrdila su da veštačke boje koje se koriste u procesu proizvodnje hrane nisu bezopasne, a hiperaktivnost kod dece, prevremeni porođaj, glavobolje, pa čak i kancer, samo su neke od posledica konstantnog unošenja veštačkih boja u telo.

foto: Promo

Štetne posledice unošenja ova četiri najštetnija sastojka ne moraju biti vidljive odmah. Ali, vremenom, kako se nagomilavaju u telu, posledice će početi da se primećuju. Nažalost, naše tržište ne može da se pohvali sa mnogo proizvoda koji ne sadrže navedene veštačke dodatke, ali, jedna kompanija ipak je na prvo mesto stavila zdravlje svojih potrošača!

Argeta ne vodi računa samo o tome šta njeni proizvodi sadrže, već i šta ne sadrže! Tako sada može da se pohvali oznakom "Free From" (bez), što znači da proizvodi ove kompanije ne sadrže gluten, pojačivače arome, konzervanse i veštačke boje!

Proizvođač najukusnije paštete na našem tržištu rešio je problem sterilnosti i trajnosti proizvoda bez dodavanja štetnih sastojaka - pomoću zdravstveno ispravne termičke obrade.

U pitanju je prava revolucija u prehrambenoj industriji, nastala pomoću savremene, visoke tehnologije, a Argeta Free From proizvodi postali su sinonim za bezbednu hranu, koja je i pored svega ostaje vrhunskog ukusa i kvaliteta.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs