Ukus našeg detinjstva

Sočne i ukusne tatlije: Pirotski slatkiš bez konkurencije! (RECEPT)

Ukoliko ste bili te sreće da ste imali baku koja je živela na jugu Srbije, sigurno se sećate ovog slatkog gastronomskog specijaliteta

Trpeza 15.11.2017. - 13:58h Autor: srbijuvolimo.rs
Foto: Shutterstock

Pirot je prava riznica gastronomskog, etnološkog i lingvističkog nasleđa južne Srbije. Grad u podnožju tajanstvene Stare planine, poznat je po svojim zanatima, grnčarstvu, dvostranim ćilimima jedinstvenih šara, sočnom i slikovitom govoru i, naročito, gastronomskim specijalitetima.

 

Za ovu omiljenu poslasticu u pirotskom kraju potrebno je:

250 ml vode
250 ml mleka
300 g oštrog brašna
1 limun
7 žumanaca
7 belanaca
ulje

 

U sud sipati vodu i mleko. Prokuvati, pa polako sipati brašno. Skloniti, dobro izmešati i dodati limunovu koru. Kada se masa prohladi, u nju umešati 7 žumanaca, jedno po jedno, mutiti, pa u to pažljivo umešati sneg od 7 belanaca i dalje mešati da se izjednači.

 

Tatlije istiskivati u vrelo ulje pomoću šprica i ispržiti ih da budu rumene. Posle toga svaku tatliju zamočiti u vreli šerbet i poređati jednu uz drugu u tepsiju.

 

Šerbet se pravi tako što se 750 g šećera i 500 ml vode stave da se kuvaju 10 minuta.

 

Baklava od maka: Originalni recept iz kuhinje Eparhije šabačke!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...