KAKO SE PRAVI DOMAĆI HUMUS: Za najviše 10 minuta napravite superzdrav namaz od leblebija

U nastavku teksta saznajte kako se pravi humus.

Recepti
Autor:
KAKO SE PRAVI DOMAĆI HUMUS: Za najviše 10 minuta napravite superzdrav namaz od leblebija
Kako se pravi humus?, Foto: Shutterstock

Leblebija je čudotvorna biljka mahunarka koja je bogata proteinima, vlaknima i vitaminima, i definitivno treba da je što češće uvrstite u svoj jelovnik. Jedan je od glavnih sastojaka sve popularnijeg namaza humusa, koji se iz arapske kuhinje proširio na gotovo ceo svet.

Humus po ovom receptu se veoma brzo pravi, jer se koriste konzervirane leblebije, koje ne morate da potapate preko noći, već su odmah spremne za upotrebu.

Sastojci:

  • 1 konzerva leblebija
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 50 g susama
  • 2 čena belog luka
  • sok od pola limuna
  • so
    Humus je najzdraviji namaz na svetu
    Humus je najzdraviji namaz na svetu foto: Shutterstock

Priprema:

Leblebije procedite, ali tečnost iz konzerve sačuvajte. Ubacite ih u blender zajedno sa susamom, maslinovim uljem, sitno naseckanim belim lukom, limunovim sokom i žačinima. Sve izmiksajte na najjačoj brzini da dobijete kompaktnu smesu. Ukoliko je previše gusta, dodajte malo tečnosti u kojoj su bile leblebije. Ukoliko ima potrebe dodajte još žačina i sve još jednom izblendirajte. Preručite u činiju i poslužite. Ukoliko preostane stavite preko prozirnu foliju i čuvajte u frižideru.

(Stvar ukusa)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs