morate da ih probate!

RECEPT ZA PRAVE SRPSKE KROFNE NAŠIH BAKA: Nikad lepše i vazdušastije niste probali, a tajna je u JEDNOM SASTOJKU

Krofne su omiljena poslastica mnogima od nas, te vam donosimo najbolji recept naših starih za njih!

Recepti
16:55h Autor:
RECEPT ZA PRAVE SRPSKE KROFNE NAŠIH BAKA: Nikad lepše i vazdušastije niste probali, a tajna je u JEDNOM SASTOJKU
Kako se prave srpske krofne?, Foto: Bakina kuhinja

Starinski recept naših baka za prave srpske krofne morate zapisati, jer tako napravljenje su prosto neodoljive. Testo ispadne neverovatno vazdušasto, a zbog fenomenalno ukusa se sigurno nećete zadržati na jednoj. Ono što ih čini posebnim što se u njih stavlja kašika masti.

krofne
foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 250 ml mleka
  • 20 g kvasca
  • 1 žumance
  • 1 kašika masti
  • 2 kašike šećera
  • 1/2 kasicice soli
  • korica limuna
  • oko 500 g brašna
Krofne
foto: Shutterstock

Priprema:

Mleko zagrejte, pa dodajte izdrobljeni kvasac. Lepo rastvorite, pa ostavite 5 minuta da se aktivira. Dobro umutite mast sa šećerom, pa dodajte žumance, rendanu koru limuna, so, mleko i na kraju umešajte brašno. Umesite glatko testo i pokrijte krpom, pa ostavite da odmori nekih 40 minuta, piše Stvar ukusa.

Stavite testo na pobrašnjenu površinu i razvucite ga na nekih 7-8 mm debljine. Kalupom ili čašom vadite krofne i ređajte ih na pleh obložen pek papirom. Pokrijte i ostavite da odmori još 15 minuta. Zagrejte ulje, ali ne previše kako krofne ne bi izgorele. Spustite ih i poklopite, pa kada ih okrenete pržite bez poklopca. Gotove uvaljajte u prah šećer.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs