AKO BURE PREKRIJETE KESOM VODE, DOBIĆETE NAJBOLJI KISELI KUPUS: Provereni trik zbog kojeg je zimnica mesecima sveža

Donosimo vam provereno najbolje trikove zbog kojih će kiseli kupus izdržati mesecima u buretu i to bez pretakanja

Trpeza
16:02h Autor:
trik za najbolji kiseli kupus, Foto: Shutterstock

Spremanje zimnice je počelo, a pored tradicionalnog spremanja ajvara, skoro svako domaćinstvo sprema i kiseli kupus. Ukoliko ste početnik, donosimo vam sva pravila za kiseljenje kupusa kako bi vaša zimnica bila sveža mesecima:

Najjednostaviji recept za kiseljenje kupusa

Na 30 kg kupusa stavlja se kilogram soli. Skinu se prvi listovi, na korenu se nožem zareže krstić i glavice se ređaju u bure. S obzirom da su okrugle i da ih je nemoguće lepo složiti, nekoliko glavica kupusa treba preseći na četvrtine i polovine i njih ugurati između celih glavica kako bi sve glavice čvrsto stajale.

Zatim se naliva voda u bure, tako da bude dva prsta iznad glavica na vrhu, pa se odozgo stavi drveni ili plastični pritiskač.

Tikovi za najbolji kiseli kupus:

  • Preko pritiskača ljudi obično stavljaju kamen ili veću teglu napunjenu vodom, i to je u redu kada je bure puno do vrha. Ali, ako vam je ostalo prostora, rizikujete da se kupus brže pokvari, zbog dotoka vazduha. U ovom slučaju najbolje je napuniti veću najlon kesu vodom i staviti je preko kupusa.
Kiseli kupus, Sarma
foto: Shutterstock
  • Bez pretakanja rasola

Da ne biste morali da pretačete rasol, predlažemo sledeći trik - preko pritiskača ili kese s vodom raširite gušću pamučnu krpu, pa na nju stavite još soli. Tako će se so polako otapati i padati do dna bureta.

  • Temperatura je važna

Dok se ne ukiseli (oko mesec dana), kupus mora da stoji na sobnoj temperaturi. Ne sme da bude mnogo hladno. Na hladnije mesto kupus treba premestiti kasnije, gde temperatura ne bi trebalo da prelazi 5 stepeni (podrum, garaža...)

  • Kontrolišite količinu vode

Tokom mesec dana kiseljenja povremeno treba kontrolisati količinu vode u buretu, naročito prvih dana. Kupus ne sme da bude van vode, pa je dolivajte po potrebi. Ako koristite kamen ili teglu, obavezno ih ispirajte bar svaki drugi dan.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs