turšija

ZDRAVA ZIMNICA BEZ KONZERVANSA: Sačuvaćete bogatstvo vitamina, ukus i teksturu sve do sledeće godine

Najjednostavniji i najpraktičniji način da zdravlje i vitamine od svežeg povrća sačuvate do sledećeg proleća je svakako zimnica.

Recepti
Autor:
ZDRAVA ZIMNICA BEZ KONZERVANSA: Sačuvaćete bogatstvo vitamina, ukus i teksturu sve do sledeće godine
Kako napraviti zimnicu bez konzervansa, Foto: Profimedia

Najzdraviji način pripremanja zimnice je svakako onaj bez konzervansa, povrće se direktno ne izlaže visokim temperaturama, a svo bogatstvo vitamina i minerala biva sačuvano sve do sledeće godine. Kao prirodne konzervanse za turšiju iskoristite sirće, so i šećer, koji će omogućiti da povrće posle fermentacije sačuva svoj ukus i teksturu.

Klasičnu turšiju bez konzervansa možete napraviti na sledeći način:

Potrebni sastojci:

- Krastavčići

- Zeleni paradajz

- Šargarepe

- Karfiola

- Kelerabe

- Crvenog luka (manje glavice)

- Rotkvice

- Paprike

- Kupus

Turšija, Zimnica, Paradajz, Zimnica paradajzom, Ukiseljen paradajz
foto: Profimedia

Začini:

- So

- Šećer

- Biber u zrnu

- Lovorov list

- Sirće od 9% alkohola

Svo voće dobro operite, očistite od tamnijih delova, i dobro posušite od vode, po potrebi narežite. U teglice gusto poređajte povrće, naizmenično. Preko povrća u svaku teglicu sipajte po jednu malu šolju sirćeta, kašičicu soli, kašičicu šećera, nekoliko zrna bibera i po list lovora.

U tegle do vrha naspite hladnu vodu tako da prekrije sve teglice. Teglice dobro zatvorite poklopcima i poređajte u veću šerpu u koju ćete do poklopaca teglica nasuti vodu. Lonac sa teglama stavite na šporet i ostavite da voda provri, kada je voda provrila smanjite teperaturu i pustite da lagano ključa 10-ak minuta.

Tegle nakon toga pažljivo izvadite i sa poklopcem prema dole okrenite u neki veliki sud i ušuškajte dekama. Teglice preko noći ostavite da se prohlade na sobnoj temperaturi.

Ovako pripremljena zimnica je potpuno konzervisana bez ikakvih dodataka, potpuno prirodno i nema bojazni da će se pokvariti.

(Stil/lifepressmagazin)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs