mirisne i ukusne

STARINSKE KIFLICE SA PIVOM I ORASIMA: Obaraju s nogu, bez mleka i jaja - idealne za dane posta

Naše bake obožavale su da prave kiflice sa pivom i orasima, neko ih naziva i pivčićima. Starinski recept će vas oduševiti.

Recepti
Autor:
STARINSKE KIFLICE SA PIVOM I ORASIMA: Obaraju s nogu, bez mleka i jaja - idealne za dane posta
Kiflice sa pivom i orasima, Foto: Shutterstock / Ilustracija

Kiflice koje su veoma jednostavne za pripremu, u koje ne idu mleko ni jaja. Idealne su za dane posta. Naše bake su ih često pravile, jer svi potrebni sastojci već imaju u kući. Vrlo su mirisne i ukusne, vraćaju u detinjstvo.

Sastojci:

400 g brašna

200 ml ulja

100 ml piva

1/2 praška za pecivo

1 kesica vanilinog šećera šećera

1 korica narendanog limuna

150 g mlevenih oraha

Sirup:

200 g šećera

1 kesica vanilinog šećera

100 ml vode

Priprema:

Prvo je potrebno pripremiti sirup. U šerpicu sipati vodu, pa dodati šećer, vanilin šećer i staviti na ringlu da proključa. Nakon što je sirup proključao, smanjiti temperaturu i ostaviti da lagano vri oko 5 minuta. Sirup ostaviti da se ohladi.

Za pripremu testa, potrebno je sjediniti brašno sa praškom za pecivo, dodati ulje, pivo i umesti da bude glatko i mekano. Testo ostaviti da odmori nekoliko minuta u frižideru, a nakon toga podeliti ga na 4 jedanaka dela.

Svaki deo rastanjiti na pobrašnjenoj površini u pravilan krug, te ga preseći na 8 delova i savijati kiflice. Kiflice ređati na pleh obložen pek papirom i peći na 180 stepeni, oko 25 minuta.

Pečene kiflice potapati u sirup, pa ih uvaljati u mlevene orahe.

Uživajte!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs