Nevolje koje mogu da izazovu visoke potpetice

Nosite štikle, ali ne stalno

Neudobne cipele izazivaju krivljenje prstiju, artritis i druga ozbiljna oboljenja
Nega
23:46h
Nosite štikle, ali ne stalno
Foto: Shutterstock

Ako želite nekome pomoći da zaboravi probleme, obujte mu tesne cipele!Odavno se zna da bol u stopalim utiče na kvalitet života, a nažuljana peta, bolna stopala ili preuzak kalup problemi su s kojima se suočila svaka vlasnica cipela s visokim potpeticama. Ako i vi spadate u tu grupu, saznajte s kojim problemima ćete se susresti, ali i kako ih možete sprečiti.

1. Preuske cipeleProblem preuskih cipela i kaiščića koji se usecaju u kožu zaista može biti nepodnošljiv. Iako se prirodna koža nakon nekoliko nošenja prilagodi nozi, postoji trik koji će to ubrzati. Sipajte običnu vodu u flašicu s raspršivačem i njom malo pošpricajte nove cipele. Obujte ih i nosite po kući dok se ne osuše.

2. Nažuljana stopala

Zbog cipela s visokim potpeticama prednji deo stopala može biti vrlo bolan jer je na njemu opterećenje težine celog tela. Kako biste ublažili bolove i sprečili nastajanje žuljeva, koristite silikonske uloške za cipele ili jastučiće za sandale, kao i sunđeraste samolepljive uloške koje možete iseći u obliku gazišta i zalepiti na prednji deo.

3. Neodgovarajući nagibAko je srednji deo vašeg stopala potpuno u vazduhu i ne dodiruje gazište štikle, to znači da ste odabrali pogrešan kalup za. Iako se ovaj problem ne može rešiti i velika je verovatnoća da ćete već nakon prvog nošenja osetiti bol, može se barem ublažiti. Pokušajte da u cipele stavite uložak s pojačanim prednjim delom. On će delimično podići stopalo i preneti pritisak na zadnji deo. Ako pri kupovini cipela osetite da vam stopalo nije pravilno „leglo“ u cipelu, potražite udobniji model.

4. Znojenje stopalaAko inače niste skloni preteranom znojenju stopala, razlog zbog kog ipak dolazi do znojenja najverovatnije su preuske cipele ili veštački materijal od kog su napravljene. Uska cipela stiska prste na nogama koji se međusobno greju i time pojačavaju znojenje, a i materijali koji „ne dišu“ uzrokuju isti problem.Guma i veštačka koža trebalo bi da budu rezervisane samo za hladne dane, dok je prirodna koža najbolje rešenje za sva godišnja doba.

5. Nažuljana peta

Iako premale i preuske cipele najčešće izazivaju žuljeve i nagnječenja, isto mogu učiniti i one prevelike, a to ćete osetiti na peti. Stopalo koje konstantno klizi po cipeli vrlo verovatno će dobiti žuljeve na peti, posebno ako cipele nosite na bosu nogu ili najlonke.

Ali i ovaj problem je rešiv. Na zadnji deo cipele (petu) nalepite već pomenuti komad samolepljivog sunđerastog uloška ili flaster za kurje oči. On će sprečiti da stopalo slobodno „luta“ po cipeli.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs