Tajna je u malim stvarima

Dokazano: Saveti za srećan brak

Redovan seks, pravedne svađe bez pogrdnih imena, dogovaranje oko novca, kao i poklanjanje poljubaca svaki dan samo su neke od stvari koje čine da vaš brak funkcioniše dobro na duge staze
Ljubav i zavođenje
18:56h Autor:
Dokazano: Saveti za srećan brak
Foto: Shutterstock

U moru bračnih saveta koje možete svakodnevno da čujete kako od svojih roditelja, tako i iz iskustva ljudi iz vaše okoline, mnogi vam se ne čine delotvornim. Evo šta predlažu stručnjaci kako da vaš brag bude na "stabilnim nogama".

Neka vam seksualni život bude jedan od prioritetaŠta to znači? Ako vam seks nije pri vrhu liste prioriteta, onda ćete ga retko i imati. Dakle, pomerite ga na “listi obaveza” za nekoliko mesta ka gore – neka se on desi pre gledanja serije, a ne posle.Zašto to funkcioniše? Seks reafirmiše vašu vezu. Naravno, trebalo bi da se desi spontano, u većini slučajeva, ali ako vidite da se to ne dešava, nema ništa loše u tome da, za početak, odredite vreme kada ćete ga imati.

Pravedna svađaStavite tačku na etiketiranje (nazivanje pogrdnim imenima) i lične napade (“Ti to uvek radiš!”). Potrebno je da se potrudite oko toga, posebno ako ste navikli na “prljave” svađe, ali se to na kraju isplati.Zbog čega je to bitno? Potrebno je da ciljate na problem, a ne jedno na drugo, što vam može olakšati da zajedničkim snagama dođete do rešenja.

Nikada ne idite u krevet ljutiNiko ne očekuje da ostanete budni do 4 sata ujutro pokušavajući da rešite problem, ali bi trebalo da se dogovorite da odvojite vreme i pokušate da dođete do rešenja.Zašto to funkcioniše? Na taj način vam ostaje manje vremena za ljutnju i osvetoljubivost. Ukoliko oboje stvorite naviku da razgovarate i rešavate probleme kada ste smireni, zapravo ćete izgraditi veštine za rešavanje problema (koje su od suštinskog značaja za svaki srećan brak).

Dogovorite se kako ćete upravljati novcem – i držite se planaNemojte da izbegavte pitanja vezana za finansije – raspravljate o njima. Odlučite da li želite da otvorite zajednički račun, vodite odvojene račune ili da imate i zajedničke i odvojene račune. Napravite mesečni budžet koji vam je potreban za plaćanje računa, kao i kako će ostatak vaših prihoda biti potrošen.

Imajući jasan finansijski plan kojim ste oboje zadovoljni, eliminišete uzrok sukoba koji može poljuljati i najjači brak.

Zasnujte porodicu kada ste oboje spremniNe slušajte roditelje (niti bilo koga drugog) ko ima mišljenje o ovome. Deca će promeniti vaš svet iz korena, a to je odluka koju samo vi i vaš partner možete da donesete.

Zašto to funkcioniše? Fokusiranjem na ono što je najbolje za vas, osiguravate se da je odluka koju vi i vaš partner donosite najbolja za vas i da ćete istom biti zadovoljni na duge staze. Ne dozvolite da vam drugi “popuju” i govore da je “baš sada pravo vreme da imate bebu”. To je vaša, i samo vaša stvar.

Nikada ne izlazite iz kuće, a da se niste poljubiliŠta to znači? Bez obzira na sve, međusobno delite osećanja svaki dan. Na ovaj način pokazujete da vam je stalo i da se ne uzimate zdravo za gotovo.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs