Kečap je aromatični dodatak jelima, a ako ste od onih koji uživaju u njegovom ukusu, ovaj recept će vas oboriti s nogu, budite sigurni.
S obzirom na to da je sezona paradajza, predlažemo vam da ga iskoristite za domaću verziju popularnog kečapa.
Sastojci:
- 5 kilograma paradjza
- Pola kilograma luka
Pola kilograma paprika
- 4 češnja belog luka
- Pola litre jabukovog sirćeta
- 2 šoljice šećera
- Kašika bibera
- 2 kašike soli
Paradajz za zimnicu: Kuvani sok koji će vam čuvati zdravlje do proleća! (RECEPT)
Priprema:
- Paradajz ogulite, očistite od semenki i krupno iseckajte, ogulite i luk te ga krupno iseckajte, isto tako i paprike.
- Beli luk je potrebno da iseckate na dasci.
- U veliki lonac debelog dna stavite sve sastojke, kuvajte na srednje jakoj vatri do ključanja, tada smanjite vatru i nastavite s kuvanjem desetak minuta, dok povrće ne omekša, uz konstantno mešanje.
- Sklonite s vatre i sve izmiksajte, najbolje mikserom.
- Lonac vratite na vatru uz često mešanje na srednjoj jačini, dok se retka smesa ne zgusne. Postupak traje oko dva sata.
- Kako biste proverili da li je kečap kuvan, kašiku smese stavite na tanjir, a vaš je sok gotov ako se iz smese ne cedi tečnost. Potom ga sipajte u sterilne vruće tegle.
- Sterilizujte kuvanjem u vodenoj kupki, desetak minuta. Ostavite da se hladi i čuvajte na suvom i hladnom.
I posno i mrsno, za svačiji ukus: Najlepši recepti za jela sa paprikama!