Sastojci: - 4 jaja - 150 g šećera (kristal) - 300 g brašna - 2 kašičice praška za pecivo - 100 g maslaca - 10 kašika mleka - sok od 1 limuna - 1 kašičica ekstrakta vanile ( ili 1 mahuna vanile) - 300 g šljiva
Priprema:
1. Umešajte prašak za pecivo u brašno i stavite na stranu. Maslac otopite na laganoj vatri. Šljive operite, raspolovite i obavezno odstranite koštice.
2. Cela jaja umutite sa šećerom sve dok smesa ne postane svetložuta i ne udvostruči se. U nju polako dodajte maslac (mora biti mlak, nikako vruć), a zatim sok od limuna i mleko. Nakon toga dodajte vanilu. Ako ćete umesto ekstrakta da koristite mahunu, presecite je na pola i sastružite nožem iz nje semenke koje potom dodajte u smesu.
3. Na kraju dodajte brašno, mešajući mikserom na laganoj brzini.
4. Pleh za pečenje po želji namažite maslacem ili uljem pa posipite prezlama. Ulijte smesu u pleh i na vrh poslažite šljive. Kolač potom stavite u rernu na 180 stepeni i pecite otprilike 30 minuta. Kolač je gotov kada dobije lepu zlatnu boju i odvoji se od ivica pleha.
Savet: Kolač možete da poslužite uz kuglu sladoleda od vanile ili malo tučenog slatke pavlake. Prijatno!
Prevrnuti kolač sa šljivama: Jednostavan desert po bakinom receptu! (VIDEO)