Sastojci:
- 5 kg paprika
- 2,5 kg plavih patlidžana
- 7,5 dcl ulja
- 5-10 feferona (ovisno volite li blaži ili ljući, sami odredite količinu feferona)
- 0,5 l alkoholnog sirćeta
- 2,5 l vode
- 3 kašike soli
- 3 kašike šećera
- 1 kašika bibera u zrnu
Neobično ukusan spoj: Ajvar od barenih paprika i šargarepe! (RECEPT)
Priprema:
- Operite patlidžane i papriku.
- Papriku očistite od semenki i sve naseckajte na kockice.
- U lonac s hladnom vodom stavite sirće, so, šećer, biber u zrnu i feferone.
- Kad voda provri, stavite paprike na kockice i patlidžane da ponovo provri.
- U zavisnosti od veličine lonca, količina paprike i patlidžana ohladiće ključalu vodu, a kad ponovno provri nakon 2 do 3 minuta izvadite patlidžane i papriku, te ih stavite na stanu da se ohlade.
- Postupak ponavljajte dok se sva paprika i patlidžani ne prokuvaju.
- U multipraktiku sameljite ohlađene paprike, patlidžane i feferone, stavite u lonac (najbolji plitki, a širok), dodajte ulje i kuvajte 2 sata na srednje jakoj vatri uz kontinuirano mešanje.
- Možete da stavite i u rernu na 180 Celzijusa i pecite tri i po sata.
- Na svakih pola sata potrebno izvadite iz rerne i promešajte.