Pečeno pile je jedno od omiljenih jela kod mnogih. Hrskava spolja, sočna unutra piletina je prava slana poslastica koja ostavlja bez daha.
Međutim, mnoge domaćice greše u pripremi piletine.
- Drže je predugo na sobnoj temperaturi. To su idealni uslovi za razvoj bakterija koje mogu da poremete probavu.
Pileće mesto odmrzavajte na tanjiru, pokrijte ga folijom i stavite na dno frižidera, a n pri vrhu.
Reč je o tome da u pojedinim delovima frižidera temperatura varira, naročito pri vrhu i na vratima, a najniža je u donjem delu.
Ukusna i hrskava piletina sa susamom: Sprema se u rerni za manje od pola sata! (RECEPT)
- Pileće meso ne treba da ispirate pre pečenja jer ćete tako bakterije sa mesa raspršiti po celoj površini. Stručnjaci se slažu. Samo ga začinite i pecite.
- Nemojte da se koristite daskom za sečenje nakon što ste na njoj sekli sirovu piletinu ako je pre toga niste oprali. To isto važi i za nož.
- Prilikom pripreme sirovog pilećeg mesa, nemojte stavljati ostale namirnice u dodiru sa mesom kako ne biste preneli bakterije na druge namirnice, piše RD.