Pečeno pile je jedno od omiljenih jela kod mnogih. Hrskava spolja, sočna unutra piletina je prava slana poslastica koja ostavlja bez daha.

Međutim, mnoge domaćice greše u pripremi piletine.

  • Drže je predugo na sobnoj temperaturi. To su idealni uslovi za razvoj bakterija koje mogu da poremete probavu.

Pileće mesto odmrzavajte na tanjiru, pokrijte ga folijom i stavite na dno frižidera, a n pri vrhu.

Reč je o tome da u pojedinim delovima frižidera temperatura varira, naročito pri vrhu i na vratima, a najniža je u donjem delu.

Ukusna i hrskava piletina sa susamom: Sprema se u rerni za manje od pola sata! (RECEPT)

profimedia0316945194.jpg
Foto: Profimedia

  • Pileće meso ne treba da ispirate pre pečenja jer ćete tako bakterije sa mesa raspršiti po celoj površini. Stručnjaci se slažu. Samo ga začinite i pecite.

  • Nemojte da se koristite daskom za sečenje nakon što ste na njoj sekli sirovu piletinu ako je pre toga niste oprali. To isto važi i za nož.

  • Prilikom pripreme sirovog pilećeg mesa, nemojte stavljati ostale namirnice u dodiru sa mesom kako ne biste preneli bakterije na druge namirnice, piše RD.

Pileća mućkalica: Najukusnije jelo iz rerne! (RECEPT)

Kada spremate piletinu, obično pravite ove greške, a da niste ni svesne.