pročitajte

Mnogi prave greške koje mogu biti opasne po zdravlje: Ovo je jedini siguran način pripreme piletine!

U nastavku pročitajte upustva kako treba spremati pileće meso i koje greške ne smete da pravite

Lepi & Zdravi 15.11.2019. - 09:40h Autor: Stil/Večernji.hr
Foto: Shutterstock

Pileće meso spada među omiljena jela kod mnogih, ali način na koji spremate može da utiče na vaše zdravlje.

 

Naime, ukoliko se ne pridržavate određenih pravila prilikom čuvanja, seckanja i pripreme piletine, bakterije mogu da se razmnože svuda oko vas.

 

Jedna od najvećih grešaka koju domaćice prave jeste što piletinu predugo ostavljaju na sobnoj temperaturi. Na taj način se bakterije brže šire i tako ćete prilikom konzumiranja poremetiti probavni sistem.

 

Piletina u sečuan sosu: Pikantna, ukusna i spremna za 10 minuta! (RECEPT)

foto: Profimedia
  • Odmrzavajte ga na tanjiru, pokrijte folijom i stavite na dno frižidera, a ne pri vrhu.
  • Bitno je da na pojedinim delovima frižidera temperatura varira, naročito pri vrhu ili u vratima, a najniža u donjem delu.
  • Ne bi trebalo da ga ispirate pre pečenja jer ćete tako bakterije s mesa raspršiti po celoj površini.
  • Stručnjaci su saglasni da samo ga začinite i pečete.
  • Nemojte se koristiti daskom za rezanje nakon što ste na njoj seckali sirovu piletinu.
  • Obavezno operite dasku, kao i nož.
  • Prilikom pripreme sirovog pilećeg mesa ostale namirnice ne smeju da budu u dodiru s mesom kako se ne bi prenele bakterije.
  • Ako ste pileće meso dirali rukama, nemojte da zaboravite da dobro operete ruke pre nego što nastavite s pripremom ostalih namirnica.

 

Lešo piletina s povrćem: Najzdravije, najmekše i najsočnije meso ikada! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...