Probajte

RUČAK ZA DANAS: Pile u mleku sa majčinom dušicom i limunom! (RECEPT)

Preukusno jelo, savršeno za svečani ručak!

Recepti
Autor:
RUČAK ZA DANAS: Pile u mleku sa majčinom dušicom i limunom! (RECEPT)
Piletina u mleku, Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 1,5 kg piletine (celo pile)
  • malo maslinovog ulja
  • 600 ml mleka
  • sok i korica od 2 limuna
  • 1 glavica belog luka (razbijena na čenove)
  • 1 kašičica crnog bibera u zrnu
  • 4 lovorova lista
  • 5-6 grančica sveže majčine dušice

Priprema:

Rernu zagrejte na 190 stepeni i priremite dublju manju tepsiju za pečenje koju možete da stavite i na ringlu.

Pile postavite na grudi pa duž leđa isecite sa obe strane kičme tako da se pile otvori a kičmu bacite. Okrenite sada tako da grudi budu na gore pa dlanom spljoštite pile da dobijete leptir oblik.

Postavite tepsiju na ringlu i zagrejte sa malo maslinovog ulja na srednje jaku temperaturu. Stavite pile grudima na dole da se zapeče oko 5-10 minuta.

Možete okrenuti jednom a i ne morate.

Zatim iscedite ulje, nalijte mleko, stavite sok i koricu limuna, zrna bibera, izlomljene čenove belog luka, lovorov list i polovinu majčine dušice.

Pecite u rerni oko sat i po, s tim što ćete na 15-20 minuta okretati pile da bi se podjednako namakalo u sosu sa obe strane. Kada je pile pečeno izvadite ga iz rerne i isecite na porciju kada se malo prohladi.

Za to vreme na malo maslinovog ulja propržite preostale grančice ruzmarina da postanu hrskave – nekoliko minuta.

Služite meso uz prilog (pirinač ili pire krompir, preliven sosom (surutkom) koji je ostao nakon pečenja i posuto hrskavim grančicama majčine dušice.

Prijatno!

(Stil.Kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs