Sastojci: 850 g pirea od bundeve (pasirano meso bundeve), 130 g smeđeg šećera, 60 ml javorovog sirupa, 120 ml nezaslađenog soka od jabuke, kašika soka od limuna, pola kašičice cimeta, prstohvat soli.
Priprema: Sve sastojke stavite u veću šerpu, uključite ringlu na srednju temperaturu i mešajte dok se ne sjedini. Kad mehurići počnu da se pojavljuju, smanjite temperaturu i ostavite da lagano vri 15-20 minuta, uz povremeno mešanje.
Po želji, možete da dodate još šećera ili javorovog sirupa, ako volite slađe, sok od limuna ako volite kiselo, cimet ako volite toplije i jače ukuse... Sklonite sa vatre i kada se potpuno ohladi, prebacite u veću staklenu teglu.
Čuvajte u frižideru do dve nedelje, a služite puter od bundeve uz palačinke, keks, hleb, dodajte ga u ovsenu kašu... Mogućnosti su praktično neograničene.
Napomena: Pre nego što ga stavite u palačinke ili poslužite kao dodatak, izvadite puter iz frižidera i ostavite da malo odstoji na sobnoj temperaturi.
10 recepata za posne sitne kolače: Prvoklasni ukus, brza priprema! (FOTO)