Kajgana uz puni ukus domaćeg dobro ukuvanog džema izgleda kao doručak koji se servira samo na specijalnim mestima i u isto takvim prilikama.
Omlet s pekmezom morate probati ako do sada niste, jer nema šanse da ostanete razočarani ovim spojem boljim od palačinki!
Sastojci: 5 jaja, pola kutije slatke pavlake, 3 kašike šećera, malo soli, jedna kašičica limunove kore, 60 g brašna, maslac, pekmez od jagoda ili kajsija.
Priprema: Odvojite belanca i žumanca, pa belanca ulupajte u čvrst sneg. Posebno umutite slatku pavlaku. U trećoj posudi dobro ulupajte žumanca sa šećerom, dodajte malo soli i limunovu koru. Postepeno dodajte brašno ne prestajući sa mešanjem.
Dodajte zatim i belanca, pa šlag, neprestano mešajući drvenom varjačom. Sipajte omlet u prethodno puterom namazan tiganj i pecite ga u srednje zagrejanoj rerni. Kad se omlet "uhvatio", izvadite ga iz rerne i prebacite ga na parče aluminijumske folije. Debelo ga premažite pekmezom, pa ga uvijte uz pomoć folije.
Stavite u tepsiju od rerne, pospite šećerom i vratite u rernu na desetak minuta. Kada omlet bude gotov, možete ga po želji ukrasiti želeom, kandiranim voćem, bademom ili jednostavno ga posuti prah šećerom.
Krckav, rupičast, mekan kao pamuk: Recept za originalni pekarski somun!