Sezona je paprika pa su i cene ovog povrća sasvim pristojne. Ovih dana, ko šta radi, mi spremamo paprike. Mogu sa sigurnošću da kažem da sam diplomirala na ovu temu. Nema kako ih nisam spremala: U salati, pržene sa pavlakom, pečene sa krompirom, punjene...
Punjene paprike su priča za sebe. Pošto volim da kuvam, bukvalno sam se igrala sa receptim da bih na kraju došla do ova tri koja obožavam:
Punjena paprika sa svim i svačim
Sastojci: 1 luk, 2 šargarepe, 3 krompira, veza peršuna, 10 žutih paprika, 200 g slaninice, so i biber, kačkavalj.
Priprema: Izrenda se luk, šargarepa i krompir. Smesa se začini, peršun i doda joj se slaninica isečena na komadiće, a može i malo kačkavalja (ako imate viška). Paprike punite sa smesom, zatvarate većim komadom kačkavalja pa ih lepo posložite u vatrostalnu činiju. Peku se na 200 stepeni 30 minuta.
Jedu se uz domaću salaticu od paradajza i crnog luka.
Paprika punjena sa žitaricama
Sastojci: 10 paprika, pola šoljice prosa, pola šoljice sočiva, malo badema, 1 glavica crnog luka, veza peršuna, pola kašičice kurkume, pola kašičice karija
Priprema: Proso i sočivo se lagano obare pa im se doda mleveni badem, sitno seckani crni luk i peršun. Smesa se začini karijem, kurkumom i sa solju. Paprike se pune semsom, stavljaju se u pleh i peku se na 200 stepeni 20 minuta. Pred kraj pečenja možete (a i ne morate) da ih prelijete smesom od 1 jajeta i 100 g kisele pavlake.
Paprike tradicionalke
Sastojci: 10 paprika, 1 glavica crnog luka, 1 šargarepa, 250 g mlevenog mesa, šaka pirinča, so i biber, 500ml sosa od paradajza.
Priprema: Luk i šargarepa se izrendaju pa se kratko prodinstaju. Doda im se mleveno meso, pirinač i začini pa se sve dinsta jedno 10ak minuta. Ovom smesom se pune paprike pa se stavljaju u šerpu. Preko se nalije sos od paradajza pa se sve kuva pola sata.
Poslužite uz pire krompir i uživajte u ovom divnom jelu!