Čimbur je brzo i jednostavno, a veoma ukusno jelo iz kuhinje Bosne i Hercegovine. Sastoji se od mlevenog mesa i jaja.
Postoji više varijanti ovog jela, u zavisnosti od podneblja, čimburom se smatraju i jednostavnije varijante, a ovaj konkretno priprema se sa mlevenim jagnjećim mesom.
Sastojci: 1 kg mlevene jagnjetine, 4 jaja, 2 glavice crnog luka, 2 čena belog luka, so, biber, 1 kašika pirea od paradajza, 2 kašike sitno seckanog peršuna, 25 grama maslaca plus malo za podmazivanje tiganja.
Priprema: Sitno iseckajte crni luk i pržite na rastopljenom maslacu dok ne porumeni. Dodajte meso, dobro promešajte i pržite zajedno nekoliko minuta. Čim meso pusti sok, dodajte pire od paradajza i beli luk pa nastavite da pržite dok ne uvri sav sok.
Posolite, pobiberite, dodajte peršun, izmešajte i izručite meso u tiganj podmazan maslacem.
Poravnajte i napravite kašikom 4 udubljenja u mesu, pa u svako stavite po jedno sveže jaje i zapecite u zagrejanoj rerni koliko da se belanca stegnu. Pospite seckanim peršunom i poslužite toplo.
Tradicionalno jelo iz srca Hercegovine: Kako da napravite Hajdučku tepsiju! (RECEPT)