Zaboravljeni specijaliteti

Tradicionalno jelo iz srca Hercegovine: Kako da napravite Hajdučku tepsiju! (RECEPT)

Ovaj specijalitet naročito je ukusan ako se priprema ispod sača i ukoliko se servira sa domaćim krompirom
Recepti
20:04h Autor:
Tradicionalno jelo iz srca Hercegovine: Kako da napravite Hajdučku tepsiju! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Poznato je da su hajduci bili jaki i spretni muškarci. A za snagu je potrebna i jaka hrana, pa je tako u srcu Hercegovine nastalo jelo pod nazivom Hajdučka tepsija.

Ukusno jelo se u na tim prostorima zadržalo do danas, ali su ga ostali uglavnom zaboravili.

Zato vam ponovo donosimo recept za jelo od kojeg ćete osetiti hajdučku snagu, ali i uživati u mirisu i ukusu koje pruža ovo staro jelo.

Sastojci: 1 kg teletine (ili jagnjetine), 1 kg crnog luka, 2 zelene paprike, 2 kašike iseckanog peršuna, beli luk, 250 ml belog vina, šoljica vode, 2 kašike ulja, biber i so.

Priprema: Meso operite, prosušite čistom kuhinjskom krpom, posolite i uvaljajte u beli luk sa svih strana. Potom ga stavite u glineni (zemljani) sud. Luk oljuštite, isecite na "rebarca" i njime prekrijte meso.

Sultanova sarma: Recept za slatkiš koji će vas oboriti s nogu!

U posebnoj činiji izmešajte papriku iseckanu na listiće, peršun, biber, so i vino. Dodajte šoljicu vode i ulje, pa ovom smesom zalijte meso. Sud prekrijte poklopcem od gline i specijalitet pecite na 180 stepeni, najmanje 1 sat i 15 minuta.

Važno je napomenuti da se poklopac od gline obavezno pre poklapanja stavlja desetak minuta u hladnu vodu i ne otvara se dok pečenje traje.

Ovaj specijalitet naročito je ukusan ako se priprema ispod sača i ukoliko se servira sa domaćim krompirom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs