Hrskave spolja, meke iznutra i pune bogatog ukusa oraha, ove tradicionalne orasnice savršen su izbor za sve prilike – praznike, slavske trpeze, poklone ili jednostavno kada želite da uživate u nečemu klasičnom i domaćem.

Osnovne informacije

Težina pripreme: Lako
Vreme pripreme: 15 minuta + 25–30 min pečenja
Količina: 25–35 kom (u zavisnosti od veličine)
Posno: Ne (zbog belanaca)

Sastojci

Glavna smesa:

  • Belanca – 3 kom
  • 150–180 g šećera (kristal ili u prahu)
  • 250 g mlevenih oraha
orasnice1.jpg
Foto: Shutterstock

Za valjanje:

  • 100 g seckanih oraha

Priprema

1. Umutite belanca

Belanca staviti u čistu i potpuno suvu posudu.

Mutiti mikserom dok ne dobijete čvrst sneg.

Dodati šećer postepeno (kašiku po kašiku), nastavljajući da mutite dok se kristali ne otope i smesa postane gusta i sjajna.

2. Dodajte mlevene orahe

Mlevene orahe lagano umešati špatulom.

Mešati sporim, nežnim pokretima kako smesa ne bi splasnula – cilj je da ostane vazdušasta i kompaktna.

orasnice.jpg
Foto: Shutterstock

3. Pripremite pleh

Pleh obložiti papirom za pečenje.

Rernu zagrejati na 100–135°C (blaga temperatura omogućava da orasnice ostanu meke iznutra).

4. Oblikujte orasnice

Kašičicom zahvatati smesu i oblikovati kuglice ili male valjke.

Svaki komad uvaljati u seckane orahe.

Ređati na pleh, ostavljajući malo razmaka između njih.

5. Pecite

Peći 25–30 minuta na 100–135°C, dok orasnice ne dobiju tanku, blago zlatnu koricu.

Unutrašnjost treba da ostane mekana.

orasnice.jpg
Foto: Shutterstock

6. Ohladite

Izvaditi iz rerne i ostaviti da se potpuno ohlade na plehu – tada očvrsnu taman koliko treba.

Savet

  • Ako volite malo mekaniju sredinu, pecite kraće;
  • Za suvlje orasnice produžite pečenje nekoliko minuta, ali i dalje na niskoj temperaturi.

Prijatno!