Italijanska čorba sa svadbe toliko je dobra jer u sebi ima ukusan bujon, povrće, komadiće mesa i divnu sitnu testetninu. Toliko je ukusna da je Amerikanci zovu "jelo za utehu". 

Evo kako da je napravite kod kuće i da bude dovoljna za 4 osobe:

Za ćuftice:

  • 250 g mlevene junetine (80–90% posna)
  • 250 g mlevene svinjetine
  • 1 jaje
  • 2 kriške starijeg belog hleba (usitnjene u blenderu)
  • 2 kašike svežeg peršuna (sitno seckanog)
  • ½ kašičice suvog origana
  • 3 kašike rendanog parmezana
  • 2 čena belog luka (sitno iseckana)
  • So i crni biber po ukusu
  • Maslinovo ulje za prženje

Za supu:

  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 srednji crni luk (sitno seckan)
  • 2 šargarepe (iseckane na kolutiće)
  • 2 stabljike celera (iseckane)
  • 2 čena belog luka
  • 1,5 l pilećeg bujona
  • 100 g testenine acini di pepe (ili orzo, sitni makaroni, pastina)
  • 2 šake svežeg spanaća
  • So, biber i rendani parmezan po ukusu

Priprema: 

Prvo napravite ćuftice. U činiji pomešajte meso, prezle, začine, jaje, peršun i parmezan. Oblikujte male kuglice (oko 2 cm prečnika). Zapecite ih na tiganju za jači ukus. Zagrejte maslinovo ulje i propržite ih dok ne dobiju zlatnu koricu (ne moraju biti potpuno pečene, dobršiće se u čorbi).

Zatim u velikom loncu na malo ulja propržite luk, šargarepu i celer dok ne omekšaju (oko 7 minuta). Dodajte beli luk i pržite još minut. Nalijte pileći bujon, dodajte so i biber, pa kada provri, ubacite testeninu i ćuftice. Smanjite vatru i kuvajte oko 10 minuta, dok testenina ne omekša, a ćuftice se ne skuvaju.

Pred kraj kuvanja dodajte spanać, koji će omekšati za manje od minuta. Servirajte toplo, posuto rendanim parmezanom.

Nemojte preskočiti prženje ćuftica, taj korak daje dubinu ukusu.

Koristite sveže začine i domaće prezle, razlika je ogromna.

Dodajte koricu parmezana u supu dok se kuva za autentičan italijanski šmek.

Ako ne volite spanać, možete ga zameniti blitvom ili keljom.