Recept za sladak kupus
Sastojci:
- 1 glavica kupusa
- 2 glavice crnog luka
- 2-3 šargarepe
- Meso po želji (svinjsko, juneće, pileće)
- Ulje
- Paradajz (iseckan, kuvan ili pasiran)
- Beli luk
- Začini (so, biber, alevu paprika, suvi začin)
- Voda
Priprema:
Priprema povrća i mesa: Na zagrejanom ulju u velikoj šerpi, izdinstajte crni luk i šargarepu isečene na sitno dok ne omekšaju.
Dodavanje mesa: Dodajte meso isečeno na komadiće i kratko prodinstajte.
Dinstanje i dodavanje kupusa: Dodajte seckani kupus, a zatim začine i vodu.
Kuvanje: Poklopite i kuvajte na tihoj vatri oko 40-50 minuta dok kupus ne omekša, povremeno mešajući.
Služenje: Kada se kupus skuva, pospite svežim peršunom i poslužite toplo.
Recept za grašak sa piletinom
Sastojci:
- 1 kašika ulja
- 1 glavica crnog luka
- 1-2 šargarepe
- 300-500g pilećeg belog mesa
- 300-500g smrznutog graška
- 2 kašike brašna (opciono, za gušći sos)
- 1 kašika vegete
- 1 kašičica crvene mlevene paprike
- So i biber po ukusu
- 1 litar vode ili pilećeg bujona
- Svež peršun po ukusu
Priprema:
Priprema povrća: Crni luk i šargarepu sitno iseckajte.
Dinstanje: Na malo ulja zagrejte šerpu i izdinstajte luk dok ne postane staklast. Dodajte šargarepu i dinstajte još pet minuta.
Dinstanje mesa: Ubacite pileće meso iseckano na kockice i dinstajte deset minuta uz mešanje dok meso ne dobije zlatno-smeđu boju.
Dodavanje graška: Dodajte smrznuti grašak i nastavite sa dinstanjem još desetak minuta.
Zgušnjavanje sosa (opciono): Ako želite gušći sos, dodajte kašiku brašna, crvenu mlevenu papriku i vegetu, sve kratko promešajte i sklonite sa vatre.
Kuvanje: Nalijte vodu ili pileći bujon, promešajte i vratite na ringlu. Poklopite šerpu i kuvajte na laganoj vatri oko 20-30 minuta, dok sve ne omekša.
Završetak: Posolite i pobiberite po ukusu. Ako je previše gust, dodajte još malo vode ili bujona.
Serviranje: Pre serviranja pospite svežim seckanim peršunom.
Saveti:
- Kada pospite brašno, dobro promešajte i propržite minut pre dodavanja tečnosti da se brašno ne zalepi.
- Ovo jelo se odlično slaže uz pire krompir ili sveži hleb.
- Ako volite pikantniji ukus, dodajte i malo tucane paprike.
