Recept za sladak kupus

Sastojci:

  • 1 glavica kupusa
  • 2 glavice crnog luka
  • 2-3 šargarepe
  • Meso po želji (svinjsko, juneće, pileće)
  • Ulje
  • Paradajz (iseckan, kuvan ili pasiran)
  • Beli luk
  • Začini (so, biber, alevu paprika, suvi začin)
  • Voda
shutterstock-497452465.jpg
Foto: Shutterstock

  Priprema:

Priprema povrća i mesa: Na zagrejanom ulju u velikoj šerpi, izdinstajte crni luk i šargarepu isečene na sitno dok ne omekšaju.
Dodavanje mesa: Dodajte meso isečeno na komadiće i kratko prodinstajte.
Dinstanje i dodavanje kupusa: Dodajte seckani kupus, a zatim začine i vodu.
Kuvanje: Poklopite i kuvajte na tihoj vatri oko 40-50 minuta dok kupus ne omekša, povremeno mešajući.
Služenje: Kada se kupus skuva, pospite svežim peršunom i poslužite toplo.

Recept za grašak sa piletinom

Sastojci:

  • 1 kašika ulja
  • 1 glavica crnog luka
  • 1-2 šargarepe
  • 300-500g pilećeg belog mesa
  • 300-500g smrznutog graška
  • 2 kašike brašna (opciono, za gušći sos)
  • 1 kašika vegete
  • 1 kašičica crvene mlevene paprike
  • So i biber po ukusu
  • 1 litar vode ili pilećeg bujona
  • Svež peršun po ukusu
posni-grasak.jpg
Foto: Printscreen/YouTube

  Priprema:

Priprema povrća: Crni luk i šargarepu sitno iseckajte.
Dinstanje: Na malo ulja zagrejte šerpu i izdinstajte luk dok ne postane staklast. Dodajte šargarepu i dinstajte još pet minuta.
Dinstanje mesa: Ubacite pileće meso iseckano na kockice i dinstajte deset minuta uz mešanje dok meso ne dobije zlatno-smeđu boju.
Dodavanje graška: Dodajte smrznuti grašak i nastavite sa dinstanjem još desetak minuta.
Zgušnjavanje sosa (opciono): Ako želite gušći sos, dodajte kašiku brašna, crvenu mlevenu papriku i vegetu, sve kratko promešajte i sklonite sa vatre.
Kuvanje: Nalijte vodu ili pileći bujon, promešajte i vratite na ringlu. Poklopite šerpu i kuvajte na laganoj vatri oko 20-30 minuta, dok sve ne omekša.
Završetak: Posolite i pobiberite po ukusu. Ako je previše gust, dodajte još malo vode ili bujona.
Serviranje: Pre serviranja pospite svežim seckanim peršunom.

Saveti:

  • Kada pospite brašno, dobro promešajte i propržite minut pre dodavanja tečnosti da se brašno ne zalepi.
  • Ovo jelo se odlično slaže uz pire krompir ili sveži hleb.
  • Ako volite pikantniji ukus, dodajte i malo tucane paprike.