Večere bogate vlaknima, zdravim mastima i biljnim nutrijentima, a siromašne zasićenim mastima i prerađenim ugljenim hidratima su ideale sa redukciju masnoće u krvi

Evo šta poznati doktori preporučuju:

1. večera: Povrtni kari sa leblebijama (prema savetima dr Majkla Gregera)

Sastojci:

  • 1 šolja kuvanih leblebija
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašičica kurkume
  • 1 kašičica kumina
  • 1/2 kašičice đumbira u prahu
  • 1 šolja brokolija (ili spanaća)
  • 1/2 šolje pasirane paradajz mase
  • 1 kašika maslinovog ulja (po želji)
  • Limunov sok, peršun, so po ukusu

Priprema:

Na malo maslinovog ulja propržiti crni i beli luk.

Dodati sve začine, leblebije i paradajz.

Kuvati desetak minuta, pa dodati brokoli i još kratko dinstati.

Poslužiti uz limunov sok i svež peršun.

  •  Kurkuma, vlakna iz leblebija i brokoli pomažu u snižavanju lošeg holesterola i triglicerida.

 2. večera: Pečeni losos sa kinoom i grilovanim tikvicama (prema dr Marku Hajmanu)

Sastojci:

  • 150 g fileta lososa
  • 1/2 šolje kuvane kinoe
  • 1 tikvica, sečena po dužini
  • Maslinovo ulje
  • Limun
  • So, biber, ruzmarin

Priprema:

Lososa začiniti limunovim sokom, ruzmarinom, solju i biberom.

Peći u rerni na 180 stepeni oko 15 minuta.

Tikvice poprskati maslinovim uljem i ispeći na roštilj tiganju.

Poslužiti uz kinou i lososa.

  •  Omega-3 masne kiseline iz lososa i hranljiva vlakna iz kinoe pomažu u smanjenju masnoće u krvi i održavanju zdravlja srca.

3. večera: Salata od sočiva, avokada i rukole (prema dr Dinu Ornišu)

Sastojci:

  • 1 šolja kuvanog zelenog sočiva
  • 1/2 avokada
  • 1 šaka rukole
  • 1/2 svežeg krastavca
  • Maslinovo ulje, limunov sok, malo senfa (za preliv)

Priprema:

U činiji pomešati kuvano sočivo, rukolu, krastavac i seckani avokado.

Preliv napraviti od limunovog soka, maslinovog ulja i senfa.

Sve sjediniti i pažljivo promešati.

 Sočivo sadrži rastvorljiva vlakna koja čiste krvne sudove, a avokado pruža zdrave masti koje štite srce.