Recept iz kuhinje naših baka je ono što nas vraća u detinjstvo, a sunđerasti biskvit sa šljivama je sve što treba da napravite danas.

Potrebni sastojci:

  • 4 jaja,
  • 2 pune kašike brašna,
  • 2 pune kašike griza
  • 1 kesica praška za pecivo
  • prstohvat cimeta i vanilin šećera,
  • 100 grama šećera,
  • 100 mililitara ulja,
  • korica jednog limuna,
  • 100 mililitara jogurta
  • 700 grama šljiva.
kolač sa šljivama.jpg
Na dno pleha idu šljive koje se peku, a preko njih se stavlja testo Foto: Printscreen/YouTube

Priprema: Penasto izmiksati jaja i šećer pa dodati griz, brašno pomiješano sa praškom za pecivo i limunovu koricu. Dodajte ulje i pobrinite se da se sve ujednači.

Pleh dimenzija 25×21 cm obložite papirom za pečenje, premažite ga uljem i po vrhu pospite vanilin šećerom. Zatim u tepsiju poslažite polovice šljiva, a zatim ih prelijte polovinom testa.

Ubacite dodatne šljive pre nego završite s testom. Smesu poravnati i peći prvo na 200 stepeni, a zatim smanjiti na 180 stepeni otprilike 50 minuta.

Šljive bi trebale biti potpuno zrele, ali ne preterano.