Recept iz kuhinje naših baka je ono što nas vraća u detinjstvo, a sunđerasti biskvit sa šljivama je sve što treba da napravite danas.
Potrebni sastojci:
- 4 jaja,
- 2 pune kašike brašna,
- 2 pune kašike griza
- 1 kesica praška za pecivo
- prstohvat cimeta i vanilin šećera,
- 100 grama šećera,
- 100 mililitara ulja,
- korica jednog limuna,
- 100 mililitara jogurta
- 700 grama šljiva.
Na dno pleha idu šljive koje se peku, a preko njih se stavlja testo Foto: Printscreen/YouTube
Priprema: Penasto izmiksati jaja i šećer pa dodati griz, brašno pomiješano sa praškom za pecivo i limunovu koricu. Dodajte ulje i pobrinite se da se sve ujednači.
Pleh dimenzija 25×21 cm obložite papirom za pečenje, premažite ga uljem i po vrhu pospite vanilin šećerom. Zatim u tepsiju poslažite polovice šljiva, a zatim ih prelijte polovinom testa.
Ubacite dodatne šljive pre nego završite s testom. Smesu poravnati i peći prvo na 200 stepeni, a zatim smanjiti na 180 stepeni otprilike 50 minuta.
Šljive bi trebale biti potpuno zrele, ali ne preterano.
Budi deo Stil zajednice.