Za klasičan bolonjeze sos, potrebni su sledeći sastojci:

  • mlevena junetina,
  • pančeta,
  • crni luk,
  • šargarepa,
  • celer,
  • mleko,
  • paradajz pire,
  • suvo belo vino,
  • goveđa supa,
  • maslinovo ulje,
  • puter,
  • so,biber i po želji origano ili bosiljak.
shutterstock-451962982.jpg
Foto: Shutterstock

  Uputstvo:

Priprema povrća: Sitno naseckajte pančetu i propržite je na maslinovom ulju i puteru dok ne pusti masnoću. Dodajte sitno seckani crni luk, šargarepu i celer i dinstajte dok povrće ne omekša.

Dodavanje mesa: Dodajte mlevenu junetinu i pržite dok ne promeni boju.

Deglaziranje: Sipajte belo vino i kuvajte dok alkohol ne ispari.

Dodavanje mleka: Sipajte mleko u malim količinama i pustite da ispari pre nego što dodate sledeću količinu.

Dodavanje paradajza: Dodajte paradajz pire i goveđu supu. Smanjite vatru na najmanju i kuvajte najmanje dva sata, povremeno mešajući i dodajući supu po potrebi.

Završni koraci: Posolite, pobiberite i dodajte origano ili bosiljak. Ako služite sa suvom testeninom, možete dodati malo pavlake za kuvanje na kraju.

Za autentičan ukus, preporučuje se sporo kuvanje na niskoj temperaturi.

Možda će vas zanimati