Friteza na vruć vazduh postalo je glavno pomagalo u kuhinji ljudima, jer omogućava pripremu jela sa minimalno ulja, ali uz maksimalan ukus i hrskavost. Bilo da želite nešto slano, mesnato ili slatko – er frajer sve može! U nastavku vam donosimo tri provereno najbolja recepta koja će vas osvojiti već posle prvog zalogaja!

1. Hrskavi krompirići (domaći pomfrit)

Sastojci:

  • 3 veća krompira
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • So, biber, beli luk u prahu, paprika po ukusu
undefined
Foto: Shutterstock

Priprema:

Oljušti krompire i iseci ih na štapiće.

Potopi ih u hladnu vodu na 30 minuta (da se ispere skrob – za dodatnu hrskavost).

Dobro ih osuši krpom, zatim pomešaj sa maslinovim uljem i začinima.

Ubaci u zagrejani air fryer na 200°C oko 18–22 minuta, uz povremeno mućkanje ili okretanje.

2. Hrskava pileća krilca

Sastojci:

  • 1 kg pilećih krilaca
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • So, biber, dimljena paprika, čili
  • (opciono) BBQ sos ili medeno-senfni preliv
shutterstock-116404024.jpg
Foto: Shutterstock

Priprema:

Krilca operi, osuši i začini po ukusu.

Naulji ih vrlo malo – tek da se začini zalepe.

Stavi ih u air fryer na 200°C, 25 minuta, uz okretanje na pola vremena.

Ako želiš lepljiva krilca, na kraju ih premaži BBQ sosom i vrati još 3 minuta.

Savršen rezultat: Kožica puca pod zubima, meso mekano i sočno.

Punjene pečurke

Sastojci:

  • 10 većih šampinjona (sačuvajte peteljke)
  • 100 g sitno iseckane šunke (može i dimljena vratina ili ćureća prsa)
  • 100 g krem sira
  • 2 kašike rendanog tvrdog sira (kačkavalj, parmezan ili edamer)
  • 1 čen belog luka (sitno seckan)
  • Maslinovo ulje
  • So, biber po ukusu
  • Svež peršun za dekoraciju (po želji)
profimedia0143630279.jpg
Foto: Profimedia

Priprema:

Operite šampinjone, pažljivo im izvadite peteljke i sitno ih iseckajte.

U činiji pomešajte seckane peteljke, šunku, krem sir, rendani sir, beli luk, so i biber.

Napunite šešire pečuraka ovom smesom.

Po želji, prelijte ih s nekoliko kapi maslinovog ulja.

Poređajte punjene pečurke u korpu er frajera.

Pecite na 180°C oko 10–12 minuta, dok ne porumene i sir se ne otopi.