1. Pileći file punjen sirom i začinskim biljem sa pireom od graška i mente
Sastojci:
- 2 pileća filea
- 100 g krem sira
- 1 kašika seckane nane
- 1 kašika seckanog peršuna
- Korica 1 limuna
- So, biber, maslinovo ulje
- 300 g mladog graška
- 2 srednja krompira
- 20 g putera
Priprema:
Rasecite pileće filee sa strane i napravite džep. Pomešajte krem sir, nanu, peršun i limunovu koricu. Napunite filee. Zatvorite čačkalicama, začinite, premažite uljem i pecite u rerni na 200°C 25 minuta.
Grašak i krompir skuvajte, izgnječite sa puterom i malo nane. Servirajte pileći file na pireu, dekorisano biljem.
2. Rižoto sa tikvicama, limunom i mladim kozjim sirom
Sastojci:
- 200 g arborio pirinča
- 1 srednja tikvica
- 1 mladi luk
- 1 čen belog luka
- Sok i korica ½ limuna
- 50 g kozjeg sira
- 1 l povrtnog bujona
- 2 kašike maslinovog ulja
Priprema:
Tikvice i luk naseckajte, propržite sa belim lukom. Dodajte pirinač, kratko pržite, pa postepeno dodajte bujon. Kuvajte uz stalno mešanje 18–20 minuta.
Dodajte limun, sir i maslinovo ulje. Promešajte dok ne postane kremasto.
3. Svinjski vrat sa salatom od paradajza i pečenim mladim krompirom
Sastojci:
- 4 šnicle svinjskog vrata
- 1 kašičica senfa
- 1 čen belog luka
- 500 g mladog krompira
- 1 grančica ruzmarina
- 2-3 velika paradajza
- 1 krastavac
- 1 crveni luk
- Sirće, maslinovo ulje, so, biber
Priprema:
Marinirajte meso u senfu, belom luku i ulju 2h. Krompir prepolovite, začinite ruzmarinom i ispecite u rerni.
Meso ispecite na grilu do zlatne boje. Napravite svežu salatu od paradajza, krastavca i luka.
Servirajte sve zajedno.
4. Testenina sa sosom od pečene paprike i oraha
Sastojci:
- 300 g testenine
- 3 crvene paprike
- 2 čena mladog belog luka
- 50 g oraha
- 2 kašike maslinovog ulja
- So, biber, parmezan
Priprema:
Paprike ispecite, oljuštite i stavite u blender s belim lukom, orasima, uljem i začinima. Skuvajte testeninu, pomešajte je sa sosom.
Dodajte malo vode od kuvanja ako treba. Servirajte posuto parmezanom i orasima.
5. Musaka od tikvica sa mladim sirom i jogurtom
Sastojci:
- 3 tikvice
- 2 krompira
- 200 g mladog sira
- 2 jaja
- 150 ml jogurta
- So, biber, maslinovo ulje
Priprema:
Tikvice i krompir narežite na kolutove. Ređajte u pleh: tikvice, krompir, sir, dok ne potrošite sastojke.
Umutite jaja i jogurt, prelijte preko musake. Pecite 40 minuta na 180°C.
6. Juneći gulaš sa mladom boranijom i krompir pireom
Sastojci:
- 400 g junećeg mesa
- 1 crni luk
- 2 čena belog luka
- 300 g mlade boranije
- 1 kašika brašna
- Lovor, so, biber
- 500 g krompira
- 30 g putera, malo mleka
Priprema:
Meso iseckajte, propržite sa lukom. Dodajte brašno, vodu i začine, kuvajte sat vremena.
Dodajte boraniju i kuvajte još 30 min. Napravite pire od krompira s puterom i mlekom.
Poslužite sve zajedno.
7. Vege tanjir sa grilovanim povrćem, fetom i salatom od trešanja i rukole
Sastojci:
- 1 tikvica
- 1 mali patlidžan
- 100 g feta sira
- 50 g rukole
- 100 g trešanja
- Balzamiko sirće, maslinovo ulje, so
Priprema:
Tikvicu i patlidžan isecite, ispecite na grilu. Rasporedite ih na tanjir, dodajte komade fete. Trešnje i rukolu pomešajte, začinite balzamikom i uljem.
Poslužite kao lagani obrok uz hleb.