1. Pileći file punjen sirom i začinskim biljem sa pireom od graška i mente

Sastojci:

  • 2 pileća filea
  • 100 g krem sira
  • 1 kašika seckane nane
  • 1 kašika seckanog peršuna
  • Korica 1 limuna
  • So, biber, maslinovo ulje
  • 300 g mladog graška
  • 2 srednja krompira
  • 20 g putera
pileci-file-1.jpg
Foto: Promo

Priprema:

Rasecite pileće filee sa strane i napravite džep. Pomešajte krem sir, nanu, peršun i limunovu koricu. Napunite filee. Zatvorite čačkalicama, začinite, premažite uljem i pecite u rerni na 200°C 25 minuta.

Grašak i krompir skuvajte, izgnječite sa puterom i malo nane. Servirajte pileći file na pireu, dekorisano biljem.

2. Rižoto sa tikvicama, limunom i mladim kozjim sirom

Sastojci:

  • 200 g arborio pirinča
  • 1 srednja tikvica
  • 1 mladi luk
  • 1 čen belog luka
  • Sok i korica ½ limuna
  • 50 g kozjeg sira
  • 1 l povrtnog bujona
  • 2 kašike maslinovog ulja
stockphotorisottowithspinachonaplate134343158.jpg
Foto: Shutterstock

 Priprema:

Tikvice i luk naseckajte, propržite sa belim lukom. Dodajte pirinač, kratko pržite, pa postepeno dodajte bujon. Kuvajte uz stalno mešanje 18–20 minuta.

Dodajte limun, sir i maslinovo ulje. Promešajte dok ne postane kremasto.

3. Svinjski vrat sa salatom od paradajza i pečenim mladim krompirom

Sastojci:

  • 4 šnicle svinjskog vrata
  • 1 kašičica senfa
  • 1 čen belog luka
  • 500 g mladog krompira
  • 1 grančica ruzmarina
  • 2-3 velika paradajza
  • 1 krastavac
  • 1 crveni luk
  • Sirće, maslinovo ulje, so, biber
shutterstock-763054780.jpg
Foto: Shutterstock

Priprema:

Marinirajte meso u senfu, belom luku i ulju 2h. Krompir prepolovite, začinite ruzmarinom i ispecite u rerni.

Meso ispecite na grilu do zlatne boje. Napravite svežu salatu od paradajza, krastavca i luka.

Servirajte sve zajedno.

4. Testenina sa sosom od pečene paprike i oraha

Sastojci:

  • 300 g testenine
  • 3 crvene paprike
  • 2 čena mladog belog luka
  • 50 g oraha
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • So, biber, parmezan

Priprema:

Paprike ispecite, oljuštite i stavite u blender s belim lukom, orasima, uljem i začinima. Skuvajte testeninu, pomešajte je sa sosom.

Dodajte malo vode od kuvanja ako treba. Servirajte posuto parmezanom i orasima.

profimedia.jpg
Foto: Profimedia

 5. Musaka od tikvica sa mladim sirom i jogurtom

Sastojci:

  • 3 tikvice
  • 2 krompira
  • 200 g mladog sira
  • 2 jaja
  • 150 ml jogurta
  • So, biber, maslinovo ulje
shutterstock_701585428.jpg
Foto: Irina Meliukh/Shutterstock

Priprema:

Tikvice i krompir narežite na kolutove. Ređajte u pleh: tikvice, krompir, sir, dok ne potrošite sastojke.

Umutite jaja i jogurt, prelijte preko musake. Pecite 40 minuta na 180°C.

6. Juneći gulaš sa mladom boranijom i krompir pireom

Sastojci:

  • 400 g junećeg mesa
  • 1 crni luk
  • 2 čena belog luka
  • 300 g mlade boranije
  • 1 kašika brašna
  • Lovor, so, biber
  • 500 g krompira
  • 30 g putera, malo mleka

Priprema:

Meso iseckajte, propržite sa lukom. Dodajte brašno, vodu i začine, kuvajte sat vremena.

Dodajte boraniju i kuvajte još 30 min. Napravite pire od krompira s puterom i mlekom.

Poslužite sve zajedno.

shutterstock-313959872.jpg
Foto: Shutterstock

7. Vege tanjir sa grilovanim povrćem, fetom i salatom od trešanja i rukole

Sastojci:

  • 1 tikvica
  • 1 mali patlidžan
  • 100 g feta sira
  • 50 g rukole
  • 100 g trešanja
  • Balzamiko sirće, maslinovo ulje, so

Priprema:

Tikvicu i patlidžan isecite, ispecite na grilu. Rasporedite ih na tanjir, dodajte komade fete. Trešnje i rukolu pomešajte, začinite balzamikom i uljem.

Poslužite kao lagani obrok uz hleb.