Glumica Vesna Čipčić poznata je po tome što neguje tradicionalnu kuhinju, a njen recept za teletinu u sosu od šargarepe pravi je hit među domaćicama. U pitanju je jelo koje se sprema brzo, od sastojaka koje svi imamo kod kuće – ali ukus podseća na ono što su pravile naše bake.

Posebna čar ovog recepta krije se u jednom jednostavnom sastojku – mleku, koje se koristi za kremastiji sos i mekše meso. Ono daje sočnost, nežan ukus i kremastu strukturu sosa, bez dodavanja pavlaka, zaprški i skupih dodataka.

shutterstock_385221037.jpg
Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 500 g teletine (but ili plećka)
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 2 veće šargarepe
  • 1 kašika brašna
  • 1 čaša mleka
  • So, biber, lovorov list
  • Maslinovo ulje ili mast po ukusu

 Priprema:

Teletinu isecite na kocke i propržite na malo ulja dok ne dobije lepu zlatnu boju. Dodajte sitno seckani crni i beli luk, pa kratko propržite.

Šargarepu oljuštite i narendajte ili isecite na vrlo sitne komadiće. Dodajte u tiganj i dinstajte sve zajedno 5–10 minuta dok šargarepa ne omekša. Umešajte kašiku brašna, pa nalijte sa mlekom. Dobro promešajte dok se ne sjedini u kremasti sos. Začinite po ukusu: so, biber, lovorov list. Poklopite i kuvajte na laganoj vatri još oko 30 minuta, dok teletina ne postane mekana i sočna, prenosi Srbija Danas.

00:26
Brzi čokoladni kolač Izvor: instagram/fitwafflekitchen