Cimet nije samo ukusan, on je bogat fenolom, moćnim antioksidansom koji je poznat po tome što štiti organizam od infekcija. Ima snažno antiinflamatorno i antigljivično dejstvo. Zbog polifenola koje sadrži pozitivno utiče na smanjivanje šećera u krvi. Sadrži kalcijum, magnzijum, fosfor, kalijum i vitamin A. A ovi slatki đevreci sa cimetom su sve što vam je potrebno za srećan dan.

Sastojci:

  • ¼ kašičice mlevenog cimeta
  • 1 kašika šećera
  • 140 g univerzalnog brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 3/4 kašičice soli
  • 240 g grčkog jogurta
  • 1 veliko belance ili celo jaje, umućeno
  • 1 kašika čokoladnih komadića

shutterstock_1858993669.jpg
Foto: Shutterstock

  Priprema:

Najpre u maloj posudi pomešajte cimet i šećer i to ostavite sa strane. Zatim zagrejte rernu na 190°C. Stavite papir za pečenje na pleh. U posudi srednje veličine pomešajte brašno, prašak za pecivo i so i dobro promešajte.

Dodajte jogurt i mešajte viljuškom ili špatulom dok se dobro ne sjedini, izgledaće kao sitne mrvice. Lagano pospite brašnom radnu površinu i izvadite testo iz posude, mesite nekoliko puta, oko 15 okreta (ne bi trebalo da ostavlja testo na ruci kada ga odvajate). Podelite na 4 jednake kuglice.

Ponovo lagano pospite brašnom radnu površinu, a zatim svaku kuglicu razvaljajte u vrpce debljine 1,2 cm, dužine oko 18 cm. Pritisnite vrpcu ravno, lagano premažite jajetom, pospite svaku sa ½ kašičice mešavine cimeta i šećera i odozgo stavite nešto manje od 1 kašičice čoko komadića.

Lagano pritisnite čokoladne komadiće u testo, zatim spojite spoljne strane zgnječenog užeta nagore i preklopite preko nadeva. Spojite krajeve da biste formirali đevreke. Premažite vrhove svakog đevreka prelivom od jaja i pospite preostalom mešavinom cimeta i šećera.

Pecite na gornjoj rešetki rerne 25-28 minuta, okrećući ih na pola pečenja. Ostavite da se ohlade najmanje 15 minuta pre sečenja.

Prijatno!