Cimet nije samo ukusan, on je bogat fenolom, moćnim antioksidansom koji je poznat po tome što štiti organizam od infekcija. Ima snažno antiinflamatorno i antigljivično dejstvo. Zbog polifenola koje sadrži pozitivno utiče na smanjivanje šećera u krvi. Sadrži kalcijum, magnzijum, fosfor, kalijum i vitamin A. A ovi slatki đevreci sa cimetom su sve što vam je potrebno za srećan dan.
Sastojci:
- ¼ kašičice mlevenog cimeta
- 1 kašika šećera
- 140 g univerzalnog brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 3/4 kašičice soli
- 240 g grčkog jogurta
- 1 veliko belance ili celo jaje, umućeno
- 1 kašika čokoladnih komadića
Priprema:
Najpre u maloj posudi pomešajte cimet i šećer i to ostavite sa strane. Zatim zagrejte rernu na 190°C. Stavite papir za pečenje na pleh. U posudi srednje veličine pomešajte brašno, prašak za pecivo i so i dobro promešajte.
Dodajte jogurt i mešajte viljuškom ili špatulom dok se dobro ne sjedini, izgledaće kao sitne mrvice. Lagano pospite brašnom radnu površinu i izvadite testo iz posude, mesite nekoliko puta, oko 15 okreta (ne bi trebalo da ostavlja testo na ruci kada ga odvajate). Podelite na 4 jednake kuglice.
Ponovo lagano pospite brašnom radnu površinu, a zatim svaku kuglicu razvaljajte u vrpce debljine 1,2 cm, dužine oko 18 cm. Pritisnite vrpcu ravno, lagano premažite jajetom, pospite svaku sa ½ kašičice mešavine cimeta i šećera i odozgo stavite nešto manje od 1 kašičice čoko komadića.
Lagano pritisnite čokoladne komadiće u testo, zatim spojite spoljne strane zgnječenog užeta nagore i preklopite preko nadeva. Spojite krajeve da biste formirali đevreke. Premažite vrhove svakog đevreka prelivom od jaja i pospite preostalom mešavinom cimeta i šećera.
Pecite na gornjoj rešetki rerne 25-28 minuta, okrećući ih na pola pečenja. Ostavite da se ohlade najmanje 15 minuta pre sečenja.
Prijatno!