Lagana povrtna čorba

Sastojci:

  • 2 šargarepe
  • 1 manji krompir
  • 1 tikvica
  • 1 manji crni luk
  • 1 čen belog luka
  • 1 litar vode ili povrtnog bujona
  • So, biber, peršun
  • Malo ulja

Priprema:

Iseckaj luk i beli luk, pa proprži kratko na malo ulja. Dodaj na kockice iseckano povrće (šargarepu, krompir, tikvicu). Nalij vodu ili bujon i ostavi da kuva oko 20 minuta, dok povrće ne omekša. Začini solju, biberom i dodaj seckani peršun. Po želji možeš izmiksati čorbu da bude kremasta ili ostaviti da bude bistrija.

Klasična musaka sa krompirom i mesom

20250216-13-07-04najukusna-musaka-kakvu-niste-dosada-pravili--drugacija-od-klasicnu--amazing-mou.jpg
Foto: Printscreen Youtube/ Meraklika

Sastojci:

  • 500 g mlevenog mesa (svinjetina ili mešano)
  • 1 kg krompira
  • 1 veliki crni luk
  • 2 čena belog luka
  • 200 ml pavlake za kuvanje ili mleka
  • 2 jaja
  • So, biber, aleva paprika
  • Malo ulja ili maslaca za prženje i podmazivanje
  • Peršun po želji

Priprema:

Oljušti krompir i iseci na tanke kolutove. Blago ga obari u slanoj vodi 5-7 minuta, pa ocedi. Na ulju proprži sitno iseckan luk i beli luk, dodaj mleveno meso i prži dok ne porumeni. Začini solju, biberom i alevom paprikom. U posebnoj posudi umutiti jaja i pavlaku (ili mleko). U podmazan pleh ređaj red krompira, pa meso, pa opet krompir, i tako dok ne potrošiš sve. Prelij sve umućenim jajima i pavlakom. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 40 minuta, dok gornji sloj ne porumeni. Posuti peršunom i služiti toplo.

Predlog 2: Supa od pečuraka + Punjene tikvice

shutterstock-145897712.jpg
Foto: Shutterstock

Supa od pečuraka

Sastojci:

  • 300 g šampinjona ili mešavine pečuraka
  • 1 crni luk
  • 2 čena belog luka
  • 1 šargarepa
  • 1 krompir
  • 1 litar vode ili povrtnog bujona
  • 200 ml pavlake za kuvanje
  • So, biber, suvi biljni začin (timijan ili majčina dušica)
  • Malo ulja

Priprema:

Iseckaj luk i beli luk i proprži ih na malo ulja dok ne omekšaju. Dodaj iseckane pečurke i prži dok ne puste vodu i lagano porumene. Dodaj na kockice iseckanu šargarepu i krompir, nalij vodu ili bujon. Kuvaj oko 20 minuta dok povrće ne omekša. Dodaj pavlaku, začini po ukusu i kratko prokuvaj još 5 minuta. Po želji možeš blago izmiksati da dobiješ kremastu strukturu.

Punjene tikvice sa mesom i pirinčem

shutterstock-309254453.jpg
Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 4 tikvice srednje veličine
  • 300 g mlevenog mesa
  • 1 crni luk
  • 2 čena belog luka
  • 100 g pirinča
  • 1 paradajz (ili 2 kašike paradajz sosa)
  • So, biber, aleva paprika
  • Malo ulja
  • Peršun ili mirođija

Priprema:

Tikvice prepolovi po dužini i izdubi sredinu kašikom, pazeći da ne probušiš koru. Pirinač skuvaj do pola (oko 8-10 minuta). Na ulju proprži sitno iseckan luk i beli luk, pa dodaj mleveno meso i prži dok ne porumeni. Dodaj iseckanu sredinu tikvica, začine, i pola skuvanog pirinča. Dobro promešaj. Punjene tikvice posloži u pleh, u svaku stavi fil, odozgo pospi ostatak pirinča. Prelij paradajz sosom (ili iseckanim paradajzom) i malo vode da ostane sočno. Peci u rerni na 200°C oko 40 minuta dok tikvice ne omekšaju.

00:37
Recept za pileće belo meso sa pikantnim prelivom Izvor: Instagram/appetizing.tv