Hleb – najobičniji, svakodnevni zalogaj. Ali u rukama vrhunskih kuvara, on postaje pravo kulinarsko čudo. Tajna? Jedan neočekivani začin koji ovaj osnovni proizvod pretvara u mirisnu, zlatnu čaroliju koja mami čula već pri prvom zalogaju.

Šta je tajni sastojak?
Timijan – skroman mediteranski začin, poznat po svom toplom, zemljanom i blago citrusnom mirisu. Upravo on je izbor mnogih kuvara sa Mišelinovom zvezdicom kada žele da običnom domaćem hlebu daju notu sofisticiranosti i dubinu ukusa.

166627.jpg
Foto: Shutterstock

Timijan je jednostavan, ali moćan začin koji običan hleb pretvara u kulinarsko remek-delo

Zašto timijan?
 Pojačava miris i teksturu – već mala količina u testu daje hlebu miris koji podseća na rustične italijanske pekare.

 Savršeno se slaže sa maslinovim uljem, sirom, puterom i suvim mesom, zbog čega ga često koriste kao dodatak u gurmanskim sendvičima i tanjirima za degustaciju.

 Prirodno poboljšava varenje, što ga čini ne samo ukusnim, već i korisnim dodatkom.

Kako se koristi?

hleb.jpg
Foto: printscreen facebook

Vrhunski kuvari timijan dodaju:
– direktno u testo (u suvom obliku),
– ili prave infuziju maslinovog ulja s timijanom, koje zatim koriste za premazivanje korice pre pečenja.

Neki čak kombinuju timijan sa ruzmarinom, belim lukom i limunovom korom – za još intenzivniji efekat.

Dakle, sledeći put kada pravite hleb kod kuće, isprobajte ovu jednostavnu ali genijalnu tajnu. Možda nemate Mišelinovu zvezdu – ali možete imati ukus koji joj je ravan