Uz samo nekoliko sastojaka i malo strpljenja, otkrijte jednostavan način pripreme krofni koje su vekovima deo monaške trpeze – savršene za dane posta i trenutke kada želite da osetite toplinu prave domaće poslastice.

Na Svetoj gori, gde se vekovima neguje isposnički način života, čak i najjednostavnija jela nose pečat duhovnosti i ljubavi prema Bogu. Monasi, sledeći drevnu tradiciju, pripremaju hranu s pažnjom i blagoslovom, verujući da i kroz nju čovek može iskazati zahvalnost Stvoritelju.

Među takvim receptima, koji spajaju skromnost i bogatstvo ukusa, nalaze se i svetogorske krofne – brze, jednostavne i neodoljivo mekane. Pripremljene od nekoliko osnovnih sastojaka, bez mleka i jaja, savršeno su posluženje u dane posta, ali i svakodnevna poslastica koja podseća na lepotu monaške trpeze.

krofne.jpg
Foto: Printscreen/yotube

Sastojci:

  • 3 šolje univerzalnog brašna
  • 1 šolja mlake vode
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 2 kašike šećera
  • 1 kesica vanile
  • Ulje za prženje
  • Med i cimet za posluživanje
shutterstock-654361747.jpg
Foto: Shutterstock

Priprema:

U činiju sipajte brašno, kvasac, šećer i vanilu, a zatim postepeno dodajte vodu, lagano meseći rukom, dok ne dobijete mekano testo koje se ne lepi za ruke. Pokrijte testo kuhinjskom krpom i ostavite ga da odstoji sat vremena, dok ne udvostruči volumen.

Kada je testo naraslo, pobrašnjenim rukama uzimajte male loptice veličine oraha i oblikujte debele štapiće dužine vašeg malog prsta. Krajeve blago spojite i pritisnite da se slepe. Poređajte krofne na pobrašnjenu krpu i ostavite ih da narastu još 30 minuta, piše religija.rs.

Ugrejte ulje i pržite krofne u malim količinama, okrećući ih sa obe strane dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Vadite ih na papirni ubrus kako bi upile višak masnoće. Poslužite ih sa medom i cimetom. Uživajte u ukusu svetogorskih krofni koje su vekovima deo monaške trpeze!