Domaće posne krofne koje ćete obožavati: Uz ovaj recept nema razloga da uskraćujete sebi omiljeni slatkiš za vreme posta

Nema ko ne voli domaće krofne, prema tome nema razloga da se odričete omiljene poslastice u vreme posta, ovo je recept za najbolje posne krofne čiji se ukus ne razlikuje od onih mrsnih

Recepti
Domaće posne krofne koje ćete obožavati: Uz ovaj recept nema razloga da uskraćujete sebi omiljeni slatkiš za vreme posta
Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • Brašno500 g
  • Suvi kvasac1 kesica
  • Mlaka voda250 ml
  • Šećer100 g
  • Vanilin šećer1 kesica
  • So-prstohvat
  • Ulje50 ml
  • Rendana korica limuna1
  • Šećer u prahu za posipanje
  • Ulje za prženje
Slane krofne, Krofne
foto: Shutterstock

Priprema:

U velikoj posudi, pomešajte mlaku vodu, 1 kašiku šećera i suhi kvasac. Ostavite da odstoji oko 10 minuta dok se kvasac ne aktivira. Dodajte preostali šećer, vanilin šećer, prstohvat soli, ulje i rendanu koricu limuna (ako koristite). Postepeno dodavajte brašno i mesite dok ne dobijete glatko, mekano testo. Pokrijte posudu krpom i ostavite da testo naraste na toplom mestu, oko 1 sat ili dok ne udvostruči volumen.

Nakon što testo naraste, premesite ga kratko i razvaljajte ga na blago pobrašnjenoj površini na debljinu od oko 1 cm. Koristite okrugli rezač ili čašu da izrežete krofne. Preostalo testo ponovo skupite, premesite i ponovo izrežite dok ne iskoristite sve.

U dubokoj šerpi zagrejte ulje na srednjoj temperaturi. Pazite da ulje nije previše vrelo kako krofne ne bi izgorele spolja a ostale nepečene iznutra. Pažljivo stavite krofne u vrelo ulje i pržite sa obe strane dok ne dobiju zlatno-smeđu boju, oko 2-3 minuta po strani. Izvadite pržene krofne i stavite ih na papirni ubrus da upiju višak ulja.

Kada se krofne malo ohlade, posipajte ih šećerom u prahu pre serviranja. Poslužite krofne dok su još sveže i tople. Mogu se čuvati u hermetički zatvorenoj posudi nekoliko dana.

Stil / Žena

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs