Pravljenje savršenih krofni kod kuće može biti pravi izazov. Mnogi od nas su se suočili sa razočaranjem kad krofne ne ispadnu baš onako kako smo zamislili – umesto mekih, vazdušastih krofni s prelepim zlatnim prstenom, dobijemo nešto suvo, zbijeno ili previše masno. Postoji jedna česta greška koju mnogi prave, a koja može u potpunosti promeniti ishod vaših krofni – i verovali ili ne, rešenje je krajnje jednostavno!
Najveća greška? Temperatura ulja!
Da, najčešći uzrok neuspelih krofni je upravo temperatura ulja u kojem ih pržite. Previše hladno ulje može dovesti do toga da krofne upiju previše masnoće i postanu teške i masne, dok previše vruće ulje može uzrokovati da krofne spolja izgore pre nego što se unutrašnjost pravilno ispeče.

Idealna temperatura ulja za prženje krofni je između 175°C i 180°C. Ako nemate termometar za prženje, možete koristiti jednostavan trik – ubacite mali komad testa u ulje i posmatrajte. Ako počne da cvrči i lagano pluta na površini, ulje je spremno. Ako prebrzo potamni ili ostane na dnu, temperatura nije ispravna.
Kako pravilno zagrejati ulje?
Polako zagrevajte – Nemojte pokušavati da brzo zagrejete ulje na visokoj temperaturi jer ćete teško kontrolisati tačnu temperaturu. Zagrevajte ga postepeno na srednjoj vatri i pratite kada dostigne optimalnu temperaturu.
Kontrola temperature tokom prženja – Važno je da tokom prženja krofni povremeno proveravate temperaturu ulja, jer se ona može menjati. Ako pržite veći broj krofni odjednom, temperatura može pasti, pa je neophodno povremeno podizati vatru.

Još nekoliko saveta za savršene krofne:
Nadolaženje testa – Testo za krofne mora pravilno nadolaziti. Ako ne dozvolite testu da dovoljno odmori i naraste, krofne će biti zbijene i neće imati onaj karakterističan prsten. Dajte testu dovoljno vremena da se duplira u volumenu pre prženja.
Odmor nakon oblikovanja – Još jedna tajna savršeno mekanih krofni je da im date vremena da odmore i nakon što ih oblikujete. Ostavite ih da stoje na toplom mestu 10-15 minuta pre nego što ih stavite u ulje – to će omogućiti testu da dobije onu laganu, vazdušastu strukturu.
Ne pretrpavajte tiganj – Prilikom prženja, važno je da ne stavljate previše krofni u tiganj odjednom. Ovo može smanjiti temperaturu ulja i dovesti do neujednačenog prženja. Pržite ih u manjim serijama kako bi svaka krofna dobila dovoljno prostora.
Stil / Mesimozajedno
Bonus video: