Recept za čuvene ruske krofne: Tope se u ustima - najbolji desert svih vremena

Kako se prave slavne ruske krofne pogledajte u tekstu ispod

Recepti
Recept za čuvene ruske krofne: Tope se u ustima - najbolji desert svih vremena
Kako se prave ruske krofne?, Foto: Printscreen/youtube

Recept za ruske krofne

Potrebno je:

  • 230 g brašna
  • 150 ml vode
  • 15 g putera
  • 20 g šećera
  • Prstohvat soli
  • 2 g suvog kvasca
  • Ulje za prženje
  • Šećer u prahu za posipanje
    Krofne
    foto: Printscreen/youtube

Priprema: Pomešajte kvasac i šećer u toploj vodi. Dodajte otopljeni puter. Sipajte brašno i so. Zamesite testo. Bolje je da to uraditi pomoću miksera, jer je testo tečno i lepiće vam se za ruke. Takvo i treba da bude. Nemojte dodavati brašno da bi komadi testa ostali lagani i vazdušasti. Ako mesite ručno, radite silikonskim špatulom.

Dublju posudu namažite uljem i prebacite u nju testo. Prekrijte ga prozirnom folijom i ostavite da narasta sat vremena. Intenzivno premesite testo, pa ostavite da stoji još sat vremena.

Testo podelite na male loptice, približne težine od po 30 grama. Dok radite sa testom, namažite ruke uljem. Nemojte koristiti brašno jer će pri prženju goreti. Stavite ih na uljem podmazanu površinu i ostavite da narastu 15-20 minuta.

U dubokoj šerpi zagrejte suncokretovo ulje (da li je ulje spremno za prženje možete da proverite pomoću čačkalice – spustite je u ulje i ako se pojave mehurići, spremno je). Palcem i srednjim prstom napravite rupu u sredini svake loptice od testa. Pržite ih sa obe strane i stalno okrećite.

Gotove krofne izvadite na papirni ubrus. Pre serviranja krofne pospite šećerom u prahu i poslužite dok su tople.

(Žena/Russia Beyond)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs