Puna šerpa pamuk krofni: Svako može da ih spremi lako, samo je potrebno pratiti ovaj recept

Krofne su svima omiljena poslastica, a evo kako da ih napravite brzo i lako

Recepti
Puna šerpa pamuk krofni: Svako može da ih spremi lako, samo je potrebno pratiti ovaj recept
Recept za pamuk krofne, Foto: Printscreen/youtube

Sastojci:

  • oko 600 gr. brašna ( plus da se pospe po radnoj površini)
  • 300 ml. toplog mleka
  • 30 gr. svežeg kvasca
  • 2 kašike šećera
  • 2 cela jajeta
  • 2 žumanceta
  • 100 ml. ulja
  • 1 kašika arome ruma
  • 1 kašika rakije
  • 2 kesice vanilin šećera (20 gr. ili aroma vanile)
  • naribana korica limuna
  • ulje za prženje
  • Za posipanje šećer i cimet.

Priprema: U 300 ml. mleka rastopite kvasac, dodajte 2 kašike brašna, 2 kašike šećera, vanilin šećer. Poklopite i ostavite 5 - 10 minuta da se kvasac aktivira. U vanglu izručite nadošli kvasac, dodajte jaja, žumanca, ulje, rum, limunovu koricu, rakiju.

Izmešajte i počnite mesiti testo tako što ćete brašno dodavati postepeno i mesiti, najbolje prvo varajčom "izlupati" testo pa posle rukom završiti mešenje. Ostavite prekriveno krpom da testo narasta. Krofne će biti lepše ako u toku narastanja testa još dva puta premesite. Posle 30 minuta razvucite testo na radnoj površini na koju ste posuli brašno. Vadite krofne okruglom modlom ili šoljom - čašom. Ostavite da nadođu oko 15 minuta pa ih tek onda pržite. Ulje dobro zagrejte i spuštajte krofne kako je prikazano u videu. Vruće uvaljajte u šećer i cimet.

(Autor: Šerpica recepti)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs