Sastojci:
- oko 600 gr. brašna ( plus da se pospe po radnoj površini)
- 300 ml. toplog mleka
- 30 gr. svežeg kvasca
- 2 kašike šećera
- 2 cela jajeta
- 2 žumanceta
- 100 ml. ulja
- 1 kašika arome ruma
- 1 kašika rakije
- 2 kesice vanilin šećera (20 gr. ili aroma vanile)
- naribana korica limuna
- ulje za prženje
- Za posipanje šećer i cimet.
Priprema: U 300 ml. mleka rastopite kvasac, dodajte 2 kašike brašna, 2 kašike šećera, vanilin šećer. Poklopite i ostavite 5 - 10 minuta da se kvasac aktivira. U vanglu izručite nadošli kvasac, dodajte jaja, žumanca, ulje, rum, limunovu koricu, rakiju.
Izmešajte i počnite mesiti testo tako što ćete brašno dodavati postepeno i mesiti, najbolje prvo varajčom "izlupati" testo pa posle rukom završiti mešenje. Ostavite prekriveno krpom da testo narasta. Krofne će biti lepše ako u toku narastanja testa još dva puta premesite. Posle 30 minuta razvucite testo na radnoj površini na koju ste posuli brašno. Vadite krofne okruglom modlom ili šoljom - čašom. Ostavite da nadođu oko 15 minuta pa ih tek onda pržite. Ulje dobro zagrejte i spuštajte krofne kako je prikazano u videu. Vruće uvaljajte u šećer i cimet.
(Autor: Šerpica recepti)