Lenjingradski kolač po originalnom receptu: Spoj najlepšeg krema i hrskavog testa svakog oduševi ukusom

Lenjingradski kolač morate probati, ako niste, svako ko ga je probao tvrdi da je jedan od najlepših slatkiša!

Recepti
19:15h
Lenjingradski kolač po originalnom receptu: Spoj najlepšeg krema i hrskavog testa svakog oduševi ukusom
Foto: Printscreen Youtube - prostorecept

Lenjingradski kolač po starinskom receptu poslastica je koja je dostojna, čak, i dvora! Neverovatno je kremas, a hrskavo lisnato testo samo još više upotpunjuje ukus fenomenlanog krema od vanile.

Sastojci:

  • 125 ml mleka
  • 125 ml vode
  • 150 g brašna
  • 4-5 jaja
  • 100 g putera
  • prstohvat soli
  • 500 g lisnatog testa bez kvasca

Za krem:

  • 250 ml slatke pavlake
  • 2 jaja
  • 500 ml mleka
  • 170 g šećera
  • 40 g brašna
  • 8 g vanilin šećera
  • 1/2 kašike šećera u prahu
Vanila
foto: Shutterstock

Priprema:

Kako biste napravili ove kolače, za fil pomešajte sastojke za krem i mutite žicom. Kada se sjedini, smesu sipajte u šerpu i kuvajte je na ringli neprestano mešajući. Kada proključa, mešajte još minut. U veliku posudu sipajte hladnu vodu pa šerpu sa kremom stavite u posudu da prestane da ključa.

Za testo pomešajte mleko i vodu, pa dodajte prstohvat soli. Ubacite puter i pustite da sve proključa, dok se puter ne otopi. Pustite da proključa, pa smanjite na najmanju temperaturu i dodajte sve brašno, pa brzo promešajte, tako da sve grudvice brašna nestanu. Skinite sa vatre pa umešajte jedno po jedno jaje, mešajući mikserom.

lisnato testo
foto: Shutterstock

Na pobrašnjenoj površini razvaljajte lisnato testo oklagijom na 30x30 cm i isecite iz njega 9 kvadrata širine 10 cm. Prebacite kvadrate lisnatog testa u pleh obložen papirom za pečenje. U centar svakog kvadrata stavite kašiku testa koje ste prethodno napravili, a zatim savijte sve četiri ivice svakog kvadrata ka unutra, da se zalepe.

Zagrejte rernu na 180 stepeni C i pecite ih oko 40-50 minuta. Stavite ih na rešetku da se ohlade. Zatim sipajte slatku pavlaku u činiju i počnite da mutite dok ne postane prozračna. Na pola mućenja dodajte pola kašike šećera u prahu. Postepeno u šlag dodajte krem koji ste napravili, piše Stvar ukusa.

Ubacite u poslastičarski špric i na svakom kolaču napravite malu rupu u sredini pa punite kolač. Pospite kolače šećerom u prahu i spreman je za posluženje!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs