Pita s breskvama i vanil kremom je mirisna, kremasta i voćna, a kombinacija hrskave korice, glatkog vanil krema i sočnih breskvi čini je pravim letnjim zadovoljstvom.

Sastojci:
Za testo:

  • 250 g brašna
  • 125 g putera (hladnog, iseckanog)
  • 2 kašike šećera
  • 1 jaje
  • 1 kašika kisele pavlake ili vode (po potrebi)

Za fil:

  • 400 ml mleka
  • 2 žumanca
  • 3 kašike šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 2 kašike gustina (ili brašna)
  • 3–4 zrele breskve, oljuštene i isečene na kriške
shutterstock-446060260.jpg
Foto: Shutterstock

Priprema:

Testo:
U činiji pomešaj brašno, šećer i hladan puter. Mrvi rukama dok ne dobiješ peskovitu strukturu. Dodaj jaje i po potrebi malo pavlake. Umesi glatko testo, umotaj ga i ostavi u frižideru 30 minuta.

Vanil krem:
Umuti žumanca sa šećerom i gustinom. Zagrej mleko s vanilin šećerom do vrenja, pa sipaj polako u smesu uz mešanje. Vrati sve na tihu vatru i kuvaj dok se ne zgusne. Pokrij providnom folijom i ostavi da se hladi.

shutterstock-522146548.jpg
Foto: Shutterstock

Slaganje:
Razvuci testo i prebaci ga u okrugli kalup (prečnik 24–26 cm). Izbockaj viljuškom. Sipaj ohlađen vanil krem, pa poređaj kriške breskve u krug, kao cvet.

Pečenje:
Peci u zagrejanoj rerni na 180°C oko 35 minuta, dok kora ne porumeni, a breskve se blago karamelizuju.

Hlađenje i serviranje:
Ohladi potpuno, a zatim stavi u frižider. Po želji pospi prah šećerom ili premaži voćnim želeom za sjaj.