Pita s breskvama i vanil kremom je mirisna, kremasta i voćna, a kombinacija hrskave korice, glatkog vanil krema i sočnih breskvi čini je pravim letnjim zadovoljstvom.
Sastojci:
Za testo:
- 250 g brašna
- 125 g putera (hladnog, iseckanog)
- 2 kašike šećera
- 1 jaje
- 1 kašika kisele pavlake ili vode (po potrebi)
Za fil:
- 400 ml mleka
- 2 žumanca
- 3 kašike šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 2 kašike gustina (ili brašna)
- 3–4 zrele breskve, oljuštene i isečene na kriške
Priprema:
Testo:
U činiji pomešaj brašno, šećer i hladan puter. Mrvi rukama dok ne dobiješ peskovitu strukturu. Dodaj jaje i po potrebi malo pavlake. Umesi glatko testo, umotaj ga i ostavi u frižideru 30 minuta.
Vanil krem:
Umuti žumanca sa šećerom i gustinom. Zagrej mleko s vanilin šećerom do vrenja, pa sipaj polako u smesu uz mešanje. Vrati sve na tihu vatru i kuvaj dok se ne zgusne. Pokrij providnom folijom i ostavi da se hladi.
Slaganje:
Razvuci testo i prebaci ga u okrugli kalup (prečnik 24–26 cm). Izbockaj viljuškom. Sipaj ohlađen vanil krem, pa poređaj kriške breskve u krug, kao cvet.
Pečenje:
Peci u zagrejanoj rerni na 180°C oko 35 minuta, dok kora ne porumeni, a breskve se blago karamelizuju.
Hlađenje i serviranje:
Ohladi potpuno, a zatim stavi u frižider. Po želji pospi prah šećerom ili premaži voćnim želeom za sjaj.