Naše bake su ovaj preuksuni kolač obavezno pravile za Ivanjdan: Veruje se da donosi zdravlje i sreću celoj porodici

Glavna uloga ivanjdanskog kolača je da okupi porodicu i podsetni nas na prave vrednosti

Recepti
16:25h
Naše bake su ovaj preuksuni kolač obavezno pravile za Ivanjdan: Veruje se da donosi zdravlje i sreću celoj porodici
Foto: Shutterstock

Suština je da se uz ivanjdanski kolač članovi porodice okupe u svom domu, te da zajedno čuvaju sve one vrednosti koji su na pragu da budu zaboravljenje.Uz ovu predivnu poslasticu ispričajte se sa svojima u dobrom raspoloženju, zdravlju, ljubav i sreći.

Sastojci za prvi fil:

  • 10 zrelih, ali čvršćih kajsija,
  • 4 kašike vinjaka ili konjaka, a može i rakije,
  • 50 g mlevenih badema (ili oraha),
  • 50 g šećera,
  • 50 g putera
  • Sastojci za drugi fil:

  • 2 belanceta
  • 2 kašike vanilin šećera
  • 2 kašike brašna
  • malo praška za pecivo
Kajsije
foto: Profimedia

Pomešajte šećer i konjak/vinjak pa dodajte istopljeni ili omekšali puter i na kraju mlevene bademe ili orahe, da masa bude gusta i sipkava.

Kajsije operite dobro, prepolovite i izbacite košticu, pa ih poređajte na pleh pokriven papirom za pečenje i napunite dobijenim filom tako da na svakoj polutku bude kupica.

Stavite u rernu ugrejanu na 180 nekih 10 minuta.

Dok se kajsije peku belanca ulupajte u čvrst sneg pa dodajte šećer. Isključite mikser pa umešajte nežno brašno pomešano sa praškom za pecivo.

Nakon što su se pekle 10 minuta izvadite kajsije iz rerne pa na svaku špricem ili kašičicom stavite malo testa od belanaca pa vratite u rernu na još 10 minuta, najviše 15 minuta.

Možete služiti i toplo i hladno, lično nama su mnogo lepši dobro ohlađeni.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs