1. Pileći file iz rerne sa pavlakom i sirom

Sastojci:

  • 2 pileća filea
  • 200 ml pavlake za kuvanje
  • 100 g rendanog kačkavalja
  • So po ukusu
img-8030.jpg
Foto: Bakina kuhinja

Priprema:

Pileće filee posolite i pobiberite pa poređajte u vatrostalnu posudu.

Prelijte pavlakom za kuvanje i pospite rendanim kačkavaljem.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 25 minuta, dok se sir ne zapeče.

2. Testenina sa tunjevinom

Sastojci:

  • 250 g testenine (npr. penne ili spirale)
  • 1 konzerva tunjevine u ulju
  • 100 g krem sira
  • So po ukusu
shutterstock-2029380215.jpg
Foto: Shutterstock

Priprema:

Skuvaj testeninu u slanoj vodi.

U tiganju pomešaj tunjevinu i krem sir da se sjedine i kratko zagrej.

Dodaj skuvanu testeninu i promešaj.

3. Zapečeni krompir sa kobasicom

Sastojci:

  • 4 srednja krompira
  • 200 g dimljene kobasice
  • 100 ml kisele pavlake
  • Prstohvat soli
shutterstock-509551837.jpg
Foto: Shutterstock

Priprema:

Krompir skuvaj i iseci na kolutove.

Kobasicu iseci i kratko proprži.

Poređaj slojeve krompira i kobasice u pleh, prelij pavlakom i posoli.

Zapeči u rerni 15–20 minuta na 180°C.

4. Omlet sa sirom i spanaćem

Sastojci:

  • 3 jaja
  • 50 g svežeg (ili zamrznutog) spanaća
  • 50 g sitnog sira (ili feta)
  • So po ukusu
profimedia0297219298.jpg
Foto: Profimedia

Priprema:

Spanać kratko proprži na tiganju bez ulja dok ne omekša.

Umuti jaja, dodaj sir, spanać i so.

Sipaj u tiganj i peci kao klasičan omlet.

5. Pita sa jogurtom bez kora

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 200 ml jogurta
  • 100 g brašna
  • 100 g sira po izboru
pita-sirotinjska.jpg
Foto: Printscreen Youtube/ Letina Kuhinja / Leta’s Kitchen

Priprema:

Umuti jaja, jogurt i brašno u smesu.

Dodaj izdrobljeni sir i sve dobro promešaj.

Sipaj u podmazan pleh i peci na 200°C oko 25 minuta.

6. Rižoto sa povrćem

Sastojci:

  1. 200 g pirinča
  2. 1 veća šargarepa
  3. 1 crvena paprika
  4. So ili suvi biljni začin
rizoto.jpg
Foto: Profimedia

Priprema:

Iseckaj šargarepu i papriku, pa ih proprži u malo vode ili ulja.

Dodaj opran pirinač i nalij vodom da ogrezne.

Posoli, poklopi i kuvaj dok voda ne ispari i pirinač omekša.

Hoćeš li i varijante bez glutena, sa mesom ili možda u posnoj verziji?

7. Toritilje sa piletinom i avokadom 

  • 200 g barenog ili pečenog pilećeg belog mesa
  • 1 zreo avokado
  • Sok od ½ limuna
  • tortilje
shutterstock-156765716.jpg
Foto: Shutterstock

Priprema:

Iseckaj piletinu na kockice, avokado oljušti i izgnječi.

Pomešaj piletinu, avokado i limunov sok.

Dobijenim filom napunite tortilju i obrok je spreman!

You said:
Šta znači dida na bosanskom jeziku?


ChatGPT said:
Na bosanskom jeziku, reč "dida" je narodni, nežni izraz za dedu (tj. deka, djed, djedo), i koristi se u mnogim krajevima Bosne i Hercegovine, kao i u Hrvatskoj i Srbiji, posebno u ruralnim i tradicionalnim porodicama.

Dakle:
"Dida" = deda (muški roditelj roditelja)

Primer:
– "Moj dida je pravio najbolji sir."
– "Idem kod dide na selo."

U nekim krajevima, "dida" može biti i naziv iz milošte za starijeg čoveka, nevezano za rodbinsku vezu.