Sastojci:

  • 4 krupnija ili 5 sitnijih belanaca
  • 4-5 kašika šećera
  • 2 kašike brašna
  • 4 kašike mlevenih oraha
  • 1-2 kašike kakaa (zavisno od jačine)
  • 5 g praška za pecivo

Krem I i II:

  • 750 ml mleka
  • 8-10 žumanaca
  • 8 kašika šećera
  • 8 kašika brašna
  • 200 g maslaca
  • 100 g crne čokolade
  • 150 g lomljenog keksa

Još:

  • 180 g šlaga ili šlag krema
  • 250 ml mleka (vode ili mineralne)

Priprema:

Umutiti belanca u čvrst sneg i postepeno dodavati šećer. Dodati mlevene orahe, zatim prosejati brašno, kakao i prašak za pecivo. Lagano sjediniti špatulom, pazeći da smesa ostane vazdušasta.

Smesu sipati u pleh dimenzija 35 x 25 cm, obložen papirom za pečenje, i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 13 minuta.

Ispeći još jednu koru na isti način, pa ostaviti da se ohlade. U malo hladnog mleka umutiti žumanca, šećer i brašno tako da nema grudvica. Ostatak mleka zagrejati do ključanja, zatim dodati umućenu smesu i kuvati na laganoj vatri uz neprestano mešanje dok se ne zgusne.

Skloniti sa vatre, prekriti površinu fila providnom folijom i ostaviti da se potpuno ohladi. Na laganoj vatri otopiti čokoladu, a keks izlomiti na sitne komade. U posebnoj posudi umutiti maslac sobne temperature.

Umutiti ohlađeni puding od žumanaca, postepeno ga dodajući maslacu, uz neprestano mućenje dok se ne dobije glatka smesa.

Podeliti fil na dva dela – u jedan dodati otopljenu čokoladu i umutiti, a u drugi izlomljeni keks pa dobro izmešati. Umutiti šlag krem sa mlekom ili vodom.

Na tacnu staviti prvu koru, zatim čokoladni krem, pa sloj šlaga. Preko staviti drugu koru, naneti krem sa keksom i završiti slojem šlaga.

Dobro rashladiti u frižideru pre služenja.

(Domaći Recepti)

05:40
Čak i rođendanska torta može izazvati ozbiljne posledice! Pirotehničar upozorio na katastrofalne opasnosti: Ovim uređajima mogu upravljati samo profesionalci Izvor: Kurir televizija