Sastojci:
- 800 g Mlevenog mesa (pola svinjetine, pola junetine)
- 4 glavice Crnog luka
- 1 veća Šargarepa
- 100 g Pirinča
- 32 lista Kiselog kupusa
- Peršun
- 1 kašika Brašna
- Začini: aleva paprika, Vegeta, biber
- Suva rebra ili dimljeno meso
Foto: Profimedia
Priprema:
- Priprema povrća: Sitno iseckajte crni luk i šargarepu.
- Dinstanje povrća: Na 3 kašike svinjske masti, propržite luk i šargarepu dok ne omekšaju.
- Dodavanje mesa: Dodajte mleveno meso i dinstajte još 10 minuta.
- Začinjavanje: Dodajte alevu papriku, Vegetu, biber, sitno seckani peršun i 1 kašiku brašna. Dobro promešajte.
- Priprema fila: U prohlađenu smesu dodajte prethodno skuvan pirinač i dobro sjedinite sve sastojke.
- Priprema kupusa: Odvojite 32 lista kiselog kupusa. Ako su listovi preveliki, iseckajte ih na manje komade.
- Formiranje sarmi: Na svaki list kupusa stavite odgovarajuću količinu fila i uvijte u sarmu.
- Složiti u lonac: Na dno lonca stavite nekoliko listova kiselog kupusa, zatim ređajte sarme. Između sarmi možete staviti suva rebra ili dimljeno meso.
- Dodavanje tečnosti: Nalijte vodu tako da prekrije sarme. Pokrijte lonac tanjirom ili manjim poklopcem kako bi sarme ostale potopljene tokom kuvanja.
- Kuvanje: Kuvajte na srednje jakoj vatri oko 2 do 3 sata, povremeno dolivajući vodu po potrebi.
Budi deo Stil zajednice.