Sastojci:

  • 800 g Mlevenog mesa (pola svinjetine, pola junetine)
  • 4 glavice Crnog luka
  • 1 veća Šargarepa
  • 100 g Pirinča
  • 32 lista Kiselog kupusa
  • Peršun
  • 1 kašika Brašna
  • Začini: aleva paprika, Vegeta, biber
  • Suva rebra ili dimljeno meso
profimedia0309119575.jpg
Foto: Profimedia

  Priprema:

  1. Priprema povrća: Sitno iseckajte crni luk i šargarepu.
  2. Dinstanje povrća: Na 3 kašike svinjske masti, propržite luk i šargarepu dok ne omekšaju.
  3. Dodavanje mesa: Dodajte mleveno meso i dinstajte još 10 minuta.
  4. Začinjavanje: Dodajte alevu papriku, Vegetu, biber, sitno seckani peršun i 1 kašiku brašna. Dobro promešajte.
  5. Priprema fila: U prohlađenu smesu dodajte prethodno skuvan pirinač i dobro sjedinite sve sastojke.
  6. Priprema kupusa: Odvojite 32 lista kiselog kupusa. Ako su listovi preveliki, iseckajte ih na manje komade.
  7. Formiranje sarmi: Na svaki list kupusa stavite odgovarajuću količinu fila i uvijte u sarmu.
  8. Složiti u lonac: Na dno lonca stavite nekoliko listova kiselog kupusa, zatim ređajte sarme. Između sarmi možete staviti suva rebra ili dimljeno meso.
  9. Dodavanje tečnosti: Nalijte vodu tako da prekrije sarme. Pokrijte lonac tanjirom ili manjim poklopcem kako bi sarme ostale potopljene tokom kuvanja.
  10. Kuvanje: Kuvajte na srednje jakoj vatri oko 2 do 3 sata, povremeno dolivajući vodu po potrebi.