Bliži se Prvi maj, dan kada će mnogi izaći u prirodu i uz ukusnu hranu provesti ovaj praznik. Meso koje planirate da pečete biće najbolje ukoliko ga pre roštiljanja marinirate.

1. Klasična marinada sa belim lukom i začinskim biljem
Sastojci:

  • 4 čena belog luka (sitno iseckana ili izgnječena)
  • 1/2 šolje maslinovog ulja
  • 2 kašike limunovog soka
  • 1 kašika svežeg ruzmarina (sitno seckanog)
  • 1 kašika majčine dušice
  • So i biber po ukusu

Priprema: Pomešajte sve sastojke u činiji. Meso stavite u kesu za mariniranje ili plitku posudu i prelijte marinadom. Ostavite najmanje 2 sata, a idealno preko noći.

marinada-shutter.jpg
Foto: Shutterstock

2. Pikantna marinada sa senfom i medom
Sastojci:

  • 2 kašike meda
  • 2 kašike senfa (dijon ili blagi)
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica dimljene paprike
  • 1 kašika jabukovog sirćeta
  • So i biber po ukusu

Priprema: Umutite sve sastojke dok se ne sjedine. Marinirajte piletinu, svinjetinu ili čak ćureće meso. Idealno je ostaviti meso u marinadi najmanje 3 sata.

3. Azijska soja-đumbir marinada
Sastojci:

  • 1/2 šolje soja sosa
  • 2 kašike meda ili smeđeg šećera
  • 1 kašika ribanog svežeg đumbira
  • 2 čena belog luka (sitno iseckana)
  • 1 kašika pirinčanog sirćeta (ili belog vinskog)
  • 1 kašika susamovog ulja
  • Prstohvat čili pahuljica (po želji)
2025-04-28 12_51_21-1475442_untitled_ls.jpg (1000×666).jpg
Foto: Shuterstock

Priprema: Sve sastojke dobro pomešati. Meso (posebno piletina, govedina ili svinjetina) potopiti i ostaviti da stoji 4-6 sati. Odlična je za ražnjiće!

4. Marinada od piva i meda
Sastojci:

  • 1 šolja tamnog piva
  • 2 kašike meda
  • 1 kašika senfa
  • 2 čena belog luka (sitno iseckana)
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • So i biber po ukusu

Priprema: Pomešajte sve sastojke dok se ne sjedine. Idealna je za govedinu i svinjetinu. Marinirajte najmanje 3 sata, a najbolje preko noći za pun ukus.

5. Lagana limun-bosiljak marinada
Sastojci:

1/2 šolje maslinovog ulja

Sok i kora jednog limuna

Šaka svežeg bosiljka (sitno seckanog)

2 čena belog luka (sitno seckana)

So i biber po ukusu

2025-04-28 12_52_38-Honey and chilli _ Marinada je fenomenalna i po dogovoru sa vama delim i recept..jpg
Foto: preentscreen/Youtube

Priprema: Umutite ulje, limun i začine. Odlično ide uz piletinu, ćuretinu i belo meso. Marinirajte oko 2 sata.

6. Dimljena BBQ marinada
Sastojci:

  • 1/2 šolje BBQ sosa
  • 2 kašike kečapa
  • 1 kašika dimljene paprike
  • 2 kašike smeđeg šećera
  • 2 čena belog luka u prahu
  • 1 kašičica čili praha

Priprema: Pomešajte sve sastojke. Ova marinada daje izražen dimljeni ukus, idealna za rebarca ili svinjski vrat. Marinirajte minimum 4 sata.

7. Grčka marinada sa jogurtom
Sastojci:

  • 1 šolja običnog jogurta
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • Sok jednog limuna
  • 3 čena belog luka (izgnječena)
  • 1 kašika origana
  • So i biber po ukusu

Priprema: Sve sjediniti u činiji. Jogurt omekšava meso savršeno, pa je idealan za piletinu i jagnjetinu. Marinirajte bar 3-4 sata.

8. Čili-limeta marinada
Sastojci:

  • Sok i kora 2 limete
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 sveža čili paprika (sitno iseckana)
  • 1 kašika meda
  • 2 čena belog luka
  • So i biber po ukusu

Priprema: Sve umutiti. Ova marinada daje svež, pikantan ukus, idealna je za pileće ražnjiće, ribu ili plodove mora.

shutterstock-627142454.jpg
Foto: Shutterstock

Saveti za savršeno mariniranje:

Meso uvek stavite u zatvorenu kesu ili posudu s poklopcem.

Okrećite meso s vremena na vreme da se ravnomerno marinira.

Meso izvadite iz frižidera bar 30 minuta pre pečenja da dostigne sobnu temperaturu.