Ukus zamrznutog jogurta sa kikiriki puterom ćete obožavati, a evo zašto ga obavezno morate probati:
-Hladno i osvežavajuće: Savršeno za tople dane ili kad god želite nešto rashlađeno i kremasto.
-Zdravi obrt: Napravljene od grčkog jogurta i prirodnog putera od kikirikija, ove pločice su lakše od tradicionalnih sladoleda.
-Jednostavnost bez pečenja: Spremno za nekoliko minuta bez potrebe za rernom—savršeno za brze deserte ili toplo vreme.
-Prilagodljivo: Dodajte mešavine poput komadića čokolade, orašastih plodova ili voća za dodatnu teksturu i ukus.
-Prijatno za svaku priliku i svačiji ukus: Bilo da hranite decu, odrasle ili goste, svima će se svideti ova slatka i orašasta poslastica.
Sastojci:
Tajna ovih štanglica leži u njihovim jednostavnim, ali umirujućim sastojcima. Evo šta će vam trebati:
- 2 šolje običnog grčkog jogurta (ili od vanile za dodatnu slatkoću)
- 1/2 šolje kremastog putera od kikirikija (prirodno, nezaslađeno poželjno)
- 1/4 šolje meda (ili javorovog sirupa za vegansku opciju)
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- Prstohvat soli
Za čokoladni premaz:
- 1 šolja komadića tamne čokolade (ili poluslatke čokolade)
- 1 kašika kokosovog ulja (opciono, za glatko topljenje)
Opcione mešavine:
- Mini čokoladni dugmići
- Seckani kikiriki
- Zdrobljene perece
- Sveže bobice
Priprema:
Korak 1: Pripremite bazu
U velikoj posudi za mešanje umutite grčki jogurt, puter od kikirikija, med, ekstrakt vanile i so dok se ne ujednače i dobro sjedine.
Okusite i prilagodite slatkoću dodavanjem još meda po želji.
Korak 2: Sastavite štanglice
Tepsiju veličine 8k8 inča obložite papirom za pečenje, ostavljajući malo iznad za lakše uklanjanje.
Sipajte mešavinu putera od kikirikija i jogurta u šerpu i ravnomerno je rasporedite špatulom.
Ako koristite mešavine poput čokoladnih dugmića ili zgnječenih pereca, ravnomerno ih pospite po vrhu i nežno ih utisnite u smesu.
Korak 3: Zamrznite štanglice
Stavite posudu u zamrzivač na 2-3 sata, ili dok se smeša ne učvrsti i može da se reže.
Korak 4: Otopite čokoladu
U posudi za mikrotalasnu pećnicu istopite komadiće tamne čokolade i kokosovo ulje (ako koristite) u intervalima od 20 sekundi, mešajući između njih, dok ne postanu glatki i sjajni.
Korak 5: Premažite štanglice
Uklonite zamrznutu plohu putera od kikirikija i jogurta iz tepsije pomoću prepusta za pergamentni papir. Isecite na kvadrate ili pravougaonike.
Svaku pločicu umočite u otopljenu čokoladu, premažite je do kraja. Alternativno, prelijte čokoladu preko vrhova za dekorativni finiš.
Stavite premazane šipke na pleh obložen pergamentom i vratite ih u zamrzivač na 10-15 minuta da se čokolada stegne.
Korak 6: Poslužite i uživajte
Prijatno!
Bonus video:
Kremasta baza od kikiriki putera, bogati čokoladni premaz i mešavina po izboru, čini ovaj zamrznuti jogurt desertom koji vredi probati, nakon čega ćete ga praviti iznova i iznova, verujte