U Vojvodini je česnica najlepša poslastica za Božić: A evo šta se radi sa novčićem koji nađete u njoj

Veruje se da će onome ko pronađe novčić u česnici, naredne godine doneti sreću, a moze i da ga otkupi domaćin i potom ga čuva pored ikone

Recepti
U Vojvodini je česnica najlepša poslastica za Božić: A evo šta se radi sa novčićem koji nađete u njoj
Foto: Profimedia

Česnica je neizostavan deo Božićne trpeze, a u većini vojvođanskih kuća, priprema se u slatkoj verziji, kao suva pita sa orasima. U nju se stavlja novčić, za koji se veruje da će onome ko ga pronađe, naredne godine doneti sreću, a moze da ga otkupi domaćin i potom ga čuva pored ikone.

Česnicu se sprema od "rastezanog" testa i to je najlepša poslastica za Božić, sa kojom se ne mogu porediti ni najbolje torte i kolači - uvek se prvo pojede upravo Česnica!

Baklava
foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 500 gr kora
  • 500 gr mlevenih oraha
  • 350 gr šećera
  • 1,5 dl ulja
  • 4 dl kisele vode
  • 300 gr meda (od toga odvojiti dve pune kašike za premaz kada se česnica ispeče)

Priprema:

1. Med staviti u šerpicu i ugrejati na šporetu, da bude tečan da bi se kore mogle prskati. Kako se hladi, med se zgušnjava, pa po potrebi, opet ga malo ugrejati.

Sve kore se prskaju sa malo kisele vode i ulja a svaka druga i sa medom.

Izmešati mlevene orahe i šećer, ta smesa se stavlja na sve kore (otprilike 5 punih kašika na svaku koru).

Na polovini slaganja Česnice, staviti dobro opran novčić u Česnicu.

Baklava
foto: Shutterstock

2. Podmazati uljem najveći pleh od rerne i staviti dve kore, poprskati ih uljem i vodom. Na treću koru staviti fil od oraha i šećera i malo meda. Tako raditi dok se ne potroše sve kore.

Za kraj, ostaviti dve kore, dobro ih premazati uljem i iseći česnicu na parčiće željene veličine.

Peći u rerni na 180 stepeni oko 20 minuta, samo da požuti, ne sme da se prepeče! Dok se Česnica peče, u šerpici ugrejati dve pune kašike meda sa 2 dl vode i time pažljivo, sa kašikom, premazati zareze u česnici pet minuta pred kraj pečenja, to se radi da ne bi bila suva i da se fino rumeni-ona će to lepo da upije, neće biti jako vlažna. Isključiti rernu i vratiti Česnicu u rernu da se tu prohladi i upije premaz.

U Česnicu se moze staviti i suvo grožđe ili iseckane suve smokve. Možda ce vam se uciniti da ima dosta preliva, što nije karakteristicno za vojvođansku kuhinju, ali sve se to upije i ona bude u isto vreme suva a sočna. Obicaj je da se Česnica lomi, posebno klasična Česnica od dizanog testa, a kada je ova verzija u pitanju, bolje je iseći je pre pečenja, radi lakšeg serviranja. Služi se posle svečanog Božićnog ručka.

Stil / Coolinarka

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs