Recepti s Hilandara za Badnje veče: Svetogorski monasi decenijama jedu ova posna jela, glavni kuvar otkrio kako se prave

Glavni kuvar Milan Zlatić i Onufrije Hilandarac objasnili su kako se spremaju neka od najlepših jela sa Svete Gore.

Recepti
22:33h
Recepti s Hilandara za Badnje veče: Svetogorski monasi decenijama jedu ova posna jela, glavni kuvar otkrio kako se prave
Foto: Printscreen Instagram - onufritis

Milan Zlatić, glavni kuvar u manastiru Hilandar, više od 2 decenije sprema hranu za monahe sa Svete Gore. Ističe da je za njega to poseban blagoslov, a neretko se desi da licu mesta izmisli neki recept od namirnica koje su mu na raspolaganju. Sa druge strane, postoje jela koja se, čak, i vekovima spremaju.

Za "Kurir" je otkrio tri jela koja monasi mnogo vole.

SLAVSKA KUVANA RIBA

Sastojci:

  • morska riba krupnije vrste (bakalar, kernja, orada)
  • so
  • voda
  • mlade tikvice
  • celi čenovi belog luka
  • koren celera
  • biber u zrnu
  • crni luk
  • sok od limuna
  • maslinovo ulje
  • peršun
Riba, Lovor, Lovorov List
foto: Thinkstock

Priprema:

Riba se usoli preko noći i ujutru složi u šerpu, i to samo po jedno parče po dnu. Nikako jedno na drugo. Nalije se vodom i preko ubace mlade tikvice, celi čenovi belog luka, koren celera, biber u zrnu. Kuva se na jakoj vatri. Prethodno se posebno skuva dosta crnog luka sečenog nakrupno. Kada se luk posle sat vremena kuvanja raskuva, izblendira se i pretvori u kašu. Tom kašom se naliva riba u šerpi, jer joj je isparila voda, pa dobijamo gustinu sosa. Posle sat vremena kuvanja riba se skloni sa šporeta, prelije sokom od limuna, maslinovim uljem i pospe seckanim peršunom.

SALATA OD TUNJEVINE

  • 1 konzerva tunjevine u komadima
  • 1 glavica crnog luka
  • malo mladog luka ili praziluka
  • peršun
  • so
  • biber
  • origano
tunjevina
foto: Shutterstock

Priprema:

Tunjevinu otvoriti i ocediti ulje iz nje, a meso sastaviti sa iseckanim lukom. Izmešati sve to i dodati maslinovog ulja i malo soka limuna. Po želji se može dodati i sveže paprike iseckane, maslina seckanih ili kukuruza šećerca. Služiti hladno.

POSNA ALVA

Sastojci:

  • 50-100 g oljušćenog badema, koji treba prethodno obariti i prosušiti
  • 1 šolja od bele kafe šećera
  • 1 šolja od bele kafe griza
  • 2 šolje šećera
  • 2 šolje vode
  • 150 g posnog margarina ili, ako je mrs, kravljeg putera
griz alva, alva
foto: Shutterstock

Priprema:

U šerpu staviti bademe, a mogu i orasi ili lešnici, sa grizom i nasuvo pržiti i mešati dok ne porumeni. U drugi sud staviti šećer, vodu, margarin (ili puter ako nije post) i prokuvati. Kada griz lepo porumeni, polako sipati vrelu tečnost od vode, šećera i margarina (putera) i neprestano mešati dok se masa kuvanjem ne zgusne. Tako vruću masu razliti u kalupe nakvašene vodom ili u pleh, pa seći hladno na kocke. Po vrhu posuti sa puno cimeta, a dobro je kada se cimet odmah ubaci u griz i tokom prženja. Po želji posuti i vanilin šećer. Može se preliti medom, nekim sirupom po želji, a može se servirati i sa kuglom sladoleda od vanile ako nije post. Služiti hladno.

Pored Milana, Onufrije Hilandarac dosta je istraživao o načinu ishrane monaha, te je sva saznanja pretočio u "Svetogorski kuvar", a mi vam izdvajamo neke od najlepših recepata iz knjige.

SARMA NA VODI

  • 0.5kg iseckanog crnog luka
  • 2 češnja belog luka (izgnječen)
  • manji koren peršuna (iseckan)
  • 1/4 manjeg korena celera (iseckan)
  • 1/4 paškanata (iscekan)
  • 2 šargarepe (iseckane)
  • kafena šoljica pirinča
  • kašičica aleve paprike
  • so po ukusu
  • 100gr mlevenih oraha
Jela sa Hilandara, Sarma, Ratatuj, Paprikaš sa vrganjima
foto: Printscreen Instagram - onufritis

Način pripreme:

Pomešati sve sastojke, bez dodavanja vode ili ulja. Ovako pripremljen fil koristiti za pravljenje sarmi. (Ukoliko želite da vam listovi kupusa budu tanji, ostavite ih da prenoće u zamrzivaču) Dno suda u kome ćete kuvati sarme pokrijte listovima kuousa. Zavijene sarme složite preko ovih listova. Preko složenih sarmi pospite seckani list peršuna, bosiljka i par suvih šljiva. Sve to pokrijte sa par listova kupusa (ili zelja ako pravite sarmu od zelja), zatim nalijte vodu da sve to ogrezne. Kuvajte kao i mrsnu sarmu.

PAPRIKAŠ OD SVEŽIH VRGANJA

Sastojci:

  • vrganji
  • sveža paprika
  • luk
  • so
  • bosiljak
  • peršunov list
  • mirođija
Jela sa Hilandara, Sarma, Ratatuj, Paprikaš sa vrganjima
foto: Printscreen Instagram - onufritis

Način pripreme:

Izdinstajte crni luk i sitno sečenu svežu papriku. Za to vreme očistite gljive i isecite ih na krupnije komade. Kada su luk i paprika odmekli dodajte gljive. Bez nalivanja vode. Potom sipajte začine po želji. U mrsnoj verziji, možete dodati i neutralnu pavlaku za kuvanje.

RATATUI

  • crnu luk
  • šargarepa
  • 2 pečene paprike
  • 2 dcl paradajz pirea
  • so
  • ljuta paprika
  • bosiljak
  • tikvice
  • patlidžan
  • paradajz
  • masilono ulje
Jela sa Hilandara, Sarma, Ratatuj, Paprikaš sa vrganjima
foto: Printscreen Instagram - onufritis

Način pripreme:

Na malo ulja prodinstajte crni luk i iseckanu šargarepu. Dodajte 2 isecene pečene paprike i 2dl paradajz pirea. Posolite i začinite po ukusu. Dok se ovaj sos krčka isecite na kolutove tikvice, patlidžane i paradajz. U okruglu tepsiju ili vatrostalnu činiju sipajte sos koji ste pripremili, a potom ređajte kolutove povrća u spiralu (naizmenično).

Sipajte maslinovo ulje po povrću (nemojte da preterate, više onako kao da pravite salatu) Pokrijte folijom i ubacite u rernu na 150 stepeni. Nakon sat vremena skinite foliju i ostavite još nepun sat, ali ovog puta na pojačanoj vatri oko 170 - 180 stepeni.

MEDENJACI NA VODI

  • 1 kg brašna
  • 600 gr šećera
  • 2 kašike meda
  • 20 gr sode bikarbone
  • 4 dl vode
medenjaci
foto: Bakina kuhinja

Priprema:

Pomešajte sve sastojke i zamesite testo. Brašnjavim rukama uzimajte po malo testa i oblikujte medenjake. Poređajte ih u tepsiju na pek papir i pecite na 180°C.

Stil / Jelena S. Spasić

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs