Milan Zlatić, glavni kuvar u manastiru Hilandar, više od 2 decenije sprema hranu za monahe sa Svete Gore. Ističe da je za njega to poseban blagoslov, a neretko se desi da licu mesta izmisli neki recept od namirnica koje su mu na raspolaganju. Sa druge strane, postoje jela koja se, čak, i vekovima spremaju.
Za "Kurir" je otkrio tri jela koja monasi mnogo vole.
SLAVSKA KUVANA RIBA
Sastojci:
- morska riba krupnije vrste (bakalar, kernja, orada)
- so
- voda
- mlade tikvice
- celi čenovi belog luka
- koren celera
- biber u zrnu
- crni luk
- sok od limuna
- maslinovo ulje
- peršun
Priprema:
Riba se usoli preko noći i ujutru složi u šerpu, i to samo po jedno parče po dnu. Nikako jedno na drugo. Nalije se vodom i preko ubace mlade tikvice, celi čenovi belog luka, koren celera, biber u zrnu. Kuva se na jakoj vatri. Prethodno se posebno skuva dosta crnog luka sečenog nakrupno. Kada se luk posle sat vremena kuvanja raskuva, izblendira se i pretvori u kašu. Tom kašom se naliva riba u šerpi, jer joj je isparila voda, pa dobijamo gustinu sosa. Posle sat vremena kuvanja riba se skloni sa šporeta, prelije sokom od limuna, maslinovim uljem i pospe seckanim peršunom.
SALATA OD TUNJEVINE
- 1 konzerva tunjevine u komadima
- 1 glavica crnog luka
- malo mladog luka ili praziluka
- peršun
- so
- biber
- origano
Priprema:
Tunjevinu otvoriti i ocediti ulje iz nje, a meso sastaviti sa iseckanim lukom. Izmešati sve to i dodati maslinovog ulja i malo soka limuna. Po želji se može dodati i sveže paprike iseckane, maslina seckanih ili kukuruza šećerca. Služiti hladno.
POSNA ALVA
Sastojci:
- 50-100 g oljušćenog badema, koji treba prethodno obariti i prosušiti
- 1 šolja od bele kafe šećera
- 1 šolja od bele kafe griza
- 2 šolje šećera
- 2 šolje vode
- 150 g posnog margarina ili, ako je mrs, kravljeg putera
Priprema:
U šerpu staviti bademe, a mogu i orasi ili lešnici, sa grizom i nasuvo pržiti i mešati dok ne porumeni. U drugi sud staviti šećer, vodu, margarin (ili puter ako nije post) i prokuvati. Kada griz lepo porumeni, polako sipati vrelu tečnost od vode, šećera i margarina (putera) i neprestano mešati dok se masa kuvanjem ne zgusne. Tako vruću masu razliti u kalupe nakvašene vodom ili u pleh, pa seći hladno na kocke. Po vrhu posuti sa puno cimeta, a dobro je kada se cimet odmah ubaci u griz i tokom prženja. Po želji posuti i vanilin šećer. Može se preliti medom, nekim sirupom po želji, a može se servirati i sa kuglom sladoleda od vanile ako nije post. Služiti hladno.
Pored Milana, Onufrije Hilandarac dosta je istraživao o načinu ishrane monaha, te je sva saznanja pretočio u "Svetogorski kuvar", a mi vam izdvajamo neke od najlepših recepata iz knjige.
SARMA NA VODI
- 0.5kg iseckanog crnog luka
- 2 češnja belog luka (izgnječen)
- manji koren peršuna (iseckan)
- 1/4 manjeg korena celera (iseckan)
- 1/4 paškanata (iscekan)
- 2 šargarepe (iseckane)
- kafena šoljica pirinča
- kašičica aleve paprike
- so po ukusu
- 100gr mlevenih oraha
Način pripreme:
Pomešati sve sastojke, bez dodavanja vode ili ulja. Ovako pripremljen fil koristiti za pravljenje sarmi. (Ukoliko želite da vam listovi kupusa budu tanji, ostavite ih da prenoće u zamrzivaču) Dno suda u kome ćete kuvati sarme pokrijte listovima kuousa. Zavijene sarme složite preko ovih listova. Preko složenih sarmi pospite seckani list peršuna, bosiljka i par suvih šljiva. Sve to pokrijte sa par listova kupusa (ili zelja ako pravite sarmu od zelja), zatim nalijte vodu da sve to ogrezne. Kuvajte kao i mrsnu sarmu.
PAPRIKAŠ OD SVEŽIH VRGANJA
Sastojci:
- vrganji
- sveža paprika
- luk
- so
- bosiljak
- peršunov list
- mirođija
Način pripreme:
Izdinstajte crni luk i sitno sečenu svežu papriku. Za to vreme očistite gljive i isecite ih na krupnije komade. Kada su luk i paprika odmekli dodajte gljive. Bez nalivanja vode. Potom sipajte začine po želji. U mrsnoj verziji, možete dodati i neutralnu pavlaku za kuvanje.
RATATUI
- crnu luk
- šargarepa
- 2 pečene paprike
- 2 dcl paradajz pirea
- so
- ljuta paprika
- bosiljak
- tikvice
- patlidžan
- paradajz
- masilono ulje
Način pripreme:
Na malo ulja prodinstajte crni luk i iseckanu šargarepu. Dodajte 2 isecene pečene paprike i 2dl paradajz pirea. Posolite i začinite po ukusu. Dok se ovaj sos krčka isecite na kolutove tikvice, patlidžane i paradajz. U okruglu tepsiju ili vatrostalnu činiju sipajte sos koji ste pripremili, a potom ređajte kolutove povrća u spiralu (naizmenično).
Sipajte maslinovo ulje po povrću (nemojte da preterate, više onako kao da pravite salatu) Pokrijte folijom i ubacite u rernu na 150 stepeni. Nakon sat vremena skinite foliju i ostavite još nepun sat, ali ovog puta na pojačanoj vatri oko 170 - 180 stepeni.
MEDENJACI NA VODI
- 1 kg brašna
- 600 gr šećera
- 2 kašike meda
- 20 gr sode bikarbone
- 4 dl vode
Priprema:
Pomešajte sve sastojke i zamesite testo. Brašnjavim rukama uzimajte po malo testa i oblikujte medenjake. Poređajte ih u tepsiju na pek papir i pecite na 180°C.
Stil / Jelena S. Spasić